Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tænk, hvis Anders Samuelsen har ret

For en gang skyld taler erhvervslivet med én stemme: Topskatten skal ned. Mange griner af Anders Samuelsen. Men tænk hvis han har ret.

De to store erhvervsorganisationer, Dansk Industri og Dansk Erhverv, er ofte rivaler, men i denne uge fandt de hinanden i et krav om lettelser i topskatten. Det er da noget. Man kan så tvivle på, om det forenede krav gør større indtryk på regeringen, end når en 13-årig pige truer med at kalde sin far for 'skodfar' resten af hans liv, hvis hun ikke får en hest, nu, på stedet, med det samme.

Og for at blive i sprogbilledet: Liberal Alliance truer med at løbe hjemmefra, hvis partiet ikke får en hest. Den trussel har politiske kommentatorer grinet meget af. Tror Anders Samuelsen selv på, at det er en god idé at vælte en V-regering og risikere at rød blok ender med nøglerne til Slotsholmen, hvis han ikke får opfyldt sit hede ønske om en lavere topskat?

Men stop grineriet for en stund. Måske har Samuelsen fat i sagens kerne. Altså at regeringen lige så godt kan trækkes om bag laden og præsenteres for en boltpistol, når den allerede nu skyder topskatten til hjørne og ”lad-os-se-hen-ad-vejen”.

Hvorfor det? Jo, i tre årtier har Dansk Industri argumenteret for, at det vigtigste politikerne kan gøre for dansk erhvervslivs konkurrenceevne, er at sætte personskatterne ned. Borgerlige økonomer og tænketanke har bakket argumentet op med stakkevis af analyser, der viser, at en lettelse af topskatten er en glimrende forretning for samfundet.

På toppen af det hele blev en »ambition om at nedsætte topskatten med 5 procentpoint« faktisk skrevet ind i Venstre-regeringens knap otte måneder gamle regeringsgrundlag. Så hvad venter vi på? Hvis Venstre-regeringen a-l-l-i-g-e-v-e-l ikke vil/tør/kan levere den efterspurgte vare, hvorfor så ikke ryste posen nu i stedet for at vente?

Ret skal være ret: Statsminister Lars Løkke Rasmussen har mindst tre stærke argumenter for at tøve.

Det første er hensynet til hans største støtteparti, Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti føler lige så meget for mennesker, der betaler topskat, som katte føler for undulater, der igen og igen tumler mod en rude, efter at være sluppet ud af buret. Det andet er, at Løkke ikke kan forudse udgifterne til at håndtere den stigende strøm af migranter og flygtninge, og at disse udgifter måske kan æde regeringens råderum.

Løkkes tredje stærke argument er, at hans finansminister pinedød skal have penge på lommen til foråret, når Kommuneres Landsforening møder op til de årlige budgetforhandlinger med alverdens krav, der er begrundet i flygtningetilstrømningen. Det bliver dyrt. Så Løkke kan ikke fyre alverden af på skattelettelser.

Tilbage står: Hvilken regering har nogensinde kunnet dét? Og hvis en borgerlig regering, der har skrevet en topskattelettelse ind i sit regeringsgrundlag, ikke kan levere varen – hvem pokker kan så? Så måske er det Anders Samuelsen, der har fat i den lange ende, på sit partis og erhvervslivets vegne, når han vifter med boltpistolen.

Anders Heide Mortensen, erhvervspolitisk kommentator på Finans, er uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet og arbejder som kommunikationsrådgiver. Han er tidl. pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Inden da var han erhvervsjournalist på Ritzau og Økonomisk Ugebrev. Anders Heide Mortensen kan kontaktes på e-mail: anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også