Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Derfor er ros fantastisk

Ledelse: At blive anerkendt for en god indsats betyder, at man som medarbejder ved, at man gør en forskel. Desværre forstår mange danske chefer ikke værdien i at rose og dermed få mere kreative, produktive og motiverede medarbejdere.

Det er af en eller anden grund blevet lidt smart at tale imod ros og anerkendelse. Jeg har sågar set nogen som påstår, at ros på jobbet gør os dummere, mindre risikovillige og mere stressede.

Det er en helt absurd påstand baseret på nogle meget tvivlsomme antagelser.

Det matcher også meget dårligt med virkeligheden på danske arbejdspladser. Hvornår har du sidst mødt en person, som har forladt et job med ordene: »Jamen, jeg fik hele tiden ros for mit gode arbejde – jeg kunne simpelthen ikke holde det ud til sidst, jeg var nødt til at sige op!«

Så lad os gøre det, man altid bør gøre i sådan en situation: Se på forskningen. Uden evidens og forskning har vi kun mavefornemmelser og fordomme at gå efter, og de kan sagtens være helt forkerte.

En spændende ny undersøgelse fra Harvard Business School med den mundrette titel ”How Best-Self Activation Influences Emotions, Physiology and Employment Relationships” har kortlagt, hvad ros gør ved os i en arbejdssituation. I undersøgelsen blev deltagerne bedt om at løse forskellige kreative opgaver.

Hvis du som leder ikke kan se de gode egenskaber, som dine medarbejdere har og vise dem, at du ser dem, så svigter du massivt som leder og spilder en kæmpe chance for at styrke dine medarbejdere.

Alexander Kjerulf, ekspert i arbejdsglæde og forfatter til bestselleren ”Happy Hour fra 8 til 16”

Lige før de gik i gang, læste halvdelen af deltagerne en besked fra en kollega eller en ven, der beskrev en situation, hvor forsøgspersonen levede op til sit allerbedste. Her er et eksempel på en af de beskeder:

»Du er ikke bange for at være intelligent. Du er en vidunderlig rollemodel for alle de kloge og velformulerede kvinder i verden, fordi du viser dem, at det er helt ok at være klog og at lade andre se det. Jeg kan huske en gang, hvor du vandt en diskussion i undervisningen, og det inspirerede mig.«

De, der læste positive udsagn om sig selv, klarede sig langt bedre, var mere kreative i deres tilgang og var også væsentligt mindre stressede end kontrolgruppen. F.eks. havde deltagerne tre minutter til at løse Dunckers stearinlys-opgave (en klassisk opgave i kreativ problemløsning). 51 pct. af de deltagere, som lige havde fået ros, løste opgaven, mens kun 19 pct. af de øvrige lykkes med det.

Denne undersøgelse (og mange andre) viser, at ros på jobbet ikke bare gør os gladere, men også mere produktive, mere kreative, mere motiverede og mindre stressede.

Men hvorfor er ros så fantastisk? Det er der især tre grunde til.

  1. Anerkendelse føles godt, og ifølge den amerikanske forsker Barbara Fredrickson har positive følelser en effekt, som hun kalder ”broaden and build”, altså at vi kan tænke bredere og opbygge ny læring. Det er derfor, at ros gør os mere kreative i vores tilgang.
  2. Ros viser os at vi gør en forskel. Det viser, at vores arbejde er vigtigt, og at vi gør en forskel. Det viser os, at vi skaber resultater, og at vores arbejde er meningsfuldt. Det fortæller os også, hvad vi gør rigtigt, så vi kan gøre det endnu bedre fremover.
  3. Ros skaber relationer. Når nogen roser os, betyder det, at de har set det bedste i os, og at de holder nok af os, til at de også siger det til os.

Desværre er ros en mangelvare på danske arbejdspladser. Vi gennemførte i 2015 en undersøgelse af de største arbejdsglædedræbere i Danmark, hvor ”Manglende ros og anerkendelse for det arbejde, du laver” kom ind på en andenplads.

Hele 30 pct. af deltagerne nævnte mangel på anerkendelse som en af de faktorer, der skadede deres arbejdsglæde. Det gør det bare endnu mere absurd at pege på ros som et problem.

Sandheden er, at ros er et grundlæggende menneskeligt behov. Hvis du som leder ikke kan se de gode egenskaber, som dine medarbejdere har og vise dem, at du ser dem, så svigter du massivt som leder og spilder en kæmpe chance for at styrke dine medarbejdere.

Ros skal selvfølgelig være meningsfuld – du skal ikke bare rose for at rose, du skal oprigtigt og autentisk vise, at du ser de gode sider af dine folk. Du skal også rose på en måde, der passer til den enkelte medarbejder.

Det er ikke let. Ros og anerkendelse er ikke en del af kulturen på de fleste danske arbejdspladser, så det kræver, at du som leder er villig til at træde uden for komfortzonen, gå imod janteloven og øve dig i at give dine medarbejdere positiv feedback. Kunne du f.eks. give dig selv en udfordring om at rose mindst en medarbejder hver dag?

Du vil opleve, at det er en af de mest pålidelige måder at gøre dine medarbejdere gladere, mere produktive, kreative og motiverede og samtidigt mindre stressede.

Læs også