Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Topchef revser børsplaner: Nykredit har intet kapitalbehov

Nykredits bestyrelse forsøger at bilde repræsentantskabet ind, at selskabet mangler kapital. Men det er simpelthen forkert. Meget tyder på, at bestyrelsen har en helt anden dagsorden, skriver et medlem af repræsentantskabet i et åbent brev til Nykredits bestyrelse.

Nykredits bidragsballade
Nykredits bestyrelse har meldt ud, at selskabet vil på børsen. Men taberne vil helt sikkert være boligejerne, skriver et medlem af Nykredits repræsentantskab, Nykredits primære ejere. © Adam M¯rk

Til lykke med det flotte resultat for 2015.

Det er glædeligt, at omkostningerne og nedskrivningerne falder. Det er glædeligt, at ledelsen fastholder fokus på at bringe omkostninger og tab endnu længere ned. Der er fortsat en omkostningsbase på fem mia. kr. årligt at angribe. Så der er nok at tage fat på.

Men så er der vist heller ikke mere at glæde sig over. Priserne stiger med 700 mio. kr. årligt, og bestyrelsen anbefaler en børsnotering indenfor 12-24 måneder – og børsnoteringen skal repræsentantskabet godkende på et hasteindkaldt, ekstraordinært repræsentantskabsmøde den 10. februar 2016.

Men hvorfor dette hastværk?

De fleste repræsentantskabsmedlemmer vil gå langt for at sikre Nykredits overlevelse – også åbne op for en børsnotering, hvis dette er nødvendigt for overlevelsen. Men Nykredit har ikke et stort hul i kassen, som man søger at bilde os ind i pressen.

Nykredit lever op til alle gældende og kendte fremtidige kapitalkrav. Nykredit har en egenkapital på 60 mia. kr. og tjente i 2015 4,7 mia. før skat ifølge pressemeddelelsen fra den. 4. februar 2016. Ledelsen har regnet sig frem til en kapitalmålsætning på 70 mia. kr. i 2019. Heri er indregnet en ’buffer’ i forhold til minimumskravene.

Man udtrykker forventning om en egenkapitalforrentning på 11 pct. i 2018 og et resultat i 2016, der er lidt lavere end i 2015. Da Nykredit er foreningsejet, er der ikke behov for udbyttebetaling. Hvis ledelsen kan leve op til sine egne mål i de kommende år, når vi derfor en egenkapital på ca. 80 mia. kr. i 2019. Målet er 70 mia. kr., og det reelle behov er lavere. Der ser derfor ud til at være en pæn sikkerhedsmargin.

Så kære bestyrelse: Hvorfor haster en børsnotering så meget, at I vil gennemtrumfe det på et hasteindkaldt møde? Må vi se det regneark, der indikerer et yderligere kapitalbehov med de kendte regler frem til 2019? Eller sidder I med et brev fra Finanstilsynet, som vi andre ikke kender? Ja, der kan komme nye regler, men så vil et ansvarligt repræsentantskab opføre sig ansvarligt.

De store skandinaviske banker udbetaler mellem 40 og 50 pct. af overskuddet i udbytte i tiden. Hvis Nykredit vil følge markedet, skal man altså op med 2-3 mia. kr. årligt i udbytte, som fragår egenkapitalen. Over en 5-årig periode vil man derfor skulle udbetale 10-15 mia. kr. i udbytte. Det svarer stort set til det, man vil hente ind på en børsintroduktion.

Nykredit har ikke et stort hul i kassen, som man søger at bilde os ind i pressen.

Frank Gad, topchef i industriselskabet SP-Group, tidligere topchef i FLSmidt, boligejer og medlem af repræsentantskabet i Nykredit.

Den reelle dagsorden må derfor være en anden. Ønsker I en børsnotering for at få en platform til at ekspandere Nykredits bankaktiviteter gennem opkøb eller fusion? I Nykredits jargon vil det hedde, ’at man vil sikre kontrol over sine distributionskanaler’. Det er lettere at få et datterselskab til at makke ret end at få en partner til det.

Nykredit har desværre en lang og kedelig historik for at købe og drive banker med elendige resultater – fx Sct. Annæ Bank og Forstædernes Bank. Der er ingen grund til at fortsætte denne perlerække.

Ingen underleverandør - Nykredit - kan på sigt overleve ved at konkurrere med sine kunder - distributionsbankerne. Men denne erkendelse har ikke ramt bestyrelsen endnu. Et opkøb af en bank vil sikre denne kanal, men vil næppe forbedre relationen til de øvrige. Der er ingen saglige grunde til, at bestyrelsen vil skræmme repræsentantskabet til at godkende en børsnotering i denne uge.

Nykredit har ikke brug for en børsnotering på forkerte forudsætninger. Den nuværende formand og bestyrelse har ansvaret for købet af Forstædernes Bank, bygningen af ’Krystallen’ og accept af for høje omkostninger for længe. Det ansvar forsøger man igen og igen i pressen at tørre af på Peter Engberg (tidl. adm. direktør, red.) og andre tidligere direktører, der fortsat er på Nykredits lønningsliste – og derfor ikke kan forsvare sig.

Engberg købte næppe Forstædernes Bank hen over hovedet på bestyrelsen. Bestyrelsen købte til gengæld Forstædernes Bank hen over hovedet på repræsentantskabet. Uanset om Nykredit bliver børsnoteret eller ej må fremtidige strategiske tiltag minimum ske ’med forbehold for repræsentantskabets efterfølgende godkendelse’, hvis man af hensyn til Værdipapirhandelslovens regler ikke kan få repræsentantskabets godkendelse på forhånd.

Vinderne af Nykredits børsnotering vil være aktionærer i Jyske Bank og Danske Bank – og sikkert direktionen i Nykredit. Taberne vil være os boligejere, der kan se frem til stigende priser.

I Danmark har vi Europas og måske verdens laveste boligfinansieringsomkostninger. Det har vi, fordi renten er lav, og bidragssatserne er lave. Bidragssatserne er lave, fordi kreditforeningerne er effektive, og fordi den største – Nykredit – er foreningsejet og traditionelt prispresser. Ironisk nok har man efter ugens prisstigninger nu de højeste priser.

Vinderne af Nykredits børsnotering vil være aktionærer i Jyske Bank og Danske Bank – og sikkert direktionen i Nykredit. På sigt vil nordjyske og sønderjyske bankaktionærer sikkert også få noget ud af det. Taberne vil være os boligejere, der kan se frem til stigende priser.

Så kære repræsentantskabskollegaer: Er det det vi vil?

Af Frank Gad, topchef i industriselskabet SP-Group, tidligere topchef i FLSmidth, boligejer og medlem af repræsentantskabet i Nykredit.

BRANCHENYT
Læs også