Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Lavere topskat gavner beskæftigelsen

Selvom topskattelettelser næppe finansierer sig selv, vil de øge samfundets samlede velstand, lyder det fra brancheforeningen Dansk Erhverv.

Folk vil ikke nødvendigvis arbejde mere, hvis skatten sænkes, viser friske tal fra Rockwoolfondens Forskningsenhed. Men flere kritiserer kraftigt analysens metode og konklusioner. Foto: Mik Eskestad

Kristian Weise (KW) fra centrum-venstre-tænketanken Cevea argumenterer i en klumme på Finans for, at forskningen ikke viser, at en lavere topskat vil betyde øget beskæftigelse. Desværre henviser KW enten til forskning, der ikke analyserer det spørgsmål, eller til forskning, der rent faktisk viser, at topskatten hæmmer arbejdsudbuddet.

KW argumenterer i første omgang for, at forskning fra Rockwoolfondens Forskningsenhed »viser, at det empiriske grundlag for, at lavere topskat gør samfundet rigere og får danskerne til at arbejde mere, ganske enkelt er tyndt«. Det er dog ikke en korrekt udlægning af forskningen. Ifølge Rockwoolfondens Forskningsenhed selv, kan analysen »ikke anvendes til at konkludere noget om, hvorvidt en lavere topskat eller lavere bundskat fører til højere eller lavere arbejdsudbud«. Det er ganske enkelt ikke det spørgsmål, forskningen undersøger.

Dernæst argumenterer KW for, at forskning viser, at topskatten ikke bremser selvstændige. Og at »den klumpen-sig-sammen ved topskattegrænsen, som rent faktisk finder sted, skyldes ikke, at de selvstændige stopper med at arbejde. Det skyldes derimod, at de blot benytter virksomhedsordningen til at udskyde indkomst til andre år.«

Det er korrekt, at den forskning, man må formode, der henvises til, viser, at mellem 50 og 70 pct. af ophobningen skyldes, at de selvstændige lader indtjening stå i virksomheden i stedet for at trække pengene ud til sig selv. Samme forskning viser dog samtidig, at 30 til 50 pct. af indkomstophobningen lige på topskattegrænsen skyldes ændret adfærd: Folk arbejder mindre.

Der er således ikke noget i den forskning, KW henviser til, der ændrer på, at der er solid evidens for, at en lavere topskat vil betyde et øget arbejdsudbud. Og derudover vil det øge tilskyndelsen til at uddanne sig mere og kaste sig ud i et iværksættereventyr. Og selvom topskattelettelser ikke nødvendigvis kan finansiere sig selv – for det er ikke endegyldigt bevist – vil der være betydelige velstandseffekter af at lette topskatten. Også til gavn for ikke-topskatteydere.

Af Jens Uhrskov Hjarsbech, økonom i brancheforeningen Dansk Erhverv.

BRANCHENYT
Læs også