Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Forstå aktieuroen på fem minutter

Aktieuro: Der er for alvor kommet uro på aktiemarkederne. Forklaringerne på krisen er mange, og ofte giver de ingen mening.

Det tager kun fem minutter at læse denne klumme, men I må gerne blive lidt længere, for jeg vil forsøge at gøre jer klogere på den krise, der i øjeblikket støvsuger mange investorers formuer.

Først vil jeg lige opsummere for dem, der ikke har fulgt med på de finansielle markeder den seneste tid: Aktiemarkedet er i frit fald – ikke mindst det danske. Derfor: Det er højsæson for bagklogskab. Hvis man har aktier i sin portefølje eller pensionsopsparing, kan det være en god idé at sætte sig i betryggende afstand, når man skal være i selskab med svogeren med den røde næse og Gajolånde.

Jeg kan levende forestille mig følgende lige efter velkomstdrinken og inden forretten: Godt, man gik kontant på toppen. Jeg solgte ud af det hele på det helt rigtige tidspunkt. Jeg giver ikke noget for de såkaldte eksperter. Nej jeg ligger kontant og er klar til at købe, lige inden det hele vender – skål!

Nu vil jeg lige advare. Fra investorer og fulde folk hører man nemlig sjældent sandheden. Jeg kender ingen – bortset fra mig selv altså, der åbent indrømmer: Jeg er en elendig investor. Lige så højt svogre og andre råber, når de har tjent – undskyld lavet penge på – aktiemarkedet, lige så stille er de, når de taber. Og nu får I lidt bonusinfo fra min egen investor-ordbog:

 • »Det løber lige rundt,« betyder: Jeg har tabt 25 pct. af min portefølje eller derover.
 • »Jeg ligger delvist kontant, og er klar til, at det vender:« Maksimalt 10 pct. ligger i kontanter, og du kan næsten være sikker på, at vedkommende går ind på det forkerte tidspunkt. 
 • »Jeg trak mig ud i tide.« Det er løgn. Ingen, ikke engang verdens bedste investor, Warren Buffett, kan ramme markedet på det optimale tidspunkt, og hvis han kunne, ville han lade være, fordi han tænker langsigtet.

Men det er ikke kun, når man taler med almindelige investorer, at der kan være behov for en ordbog. Behovet er endnu større, når der er tale om de professionelle, der har det svært med ikke at kunne forklare egne fejlvurderinger. For hvordan kan man forklare, at aktier, værdipapirer og købsanbefalede selskaber pludselig bliver meget mindre værd? Hvis det sker, hvad er de mange analyser så egentlig værd? Ja, hvad er meningen med dem?

Den slags fundamentale spørgsmål giver anledning til mange bortforklaringer med en vis underholdningsværdi. Og med risiko for at blive æresmedlem i de bagkloges klub: Det kunne ikke blive ved med at gå. Det har jeg sagt – og skrevet længe. Verdensøkonomien er så dopet, at enhver snak om, at de frie markedskræfter virker, har samme sandhedsværdi, som at cykelløbet Tour de France let kan vindes uden brug af præstationsfremmende midler.

Så når I den kommende tid efterspørger en forklaring på det uforklarlige, så vær opmærksom på følgende udtryk:

 • »Markedet overreagerer:« Det betyder, at investorerne reagerer rationelt. De sælger, fordi de er bange for, at deres aktier bliver mindre værd i morgen. Dybest set fornuftigt.
 • »Faldene er overgjort:« Analytikeren kan ikke forklare, hvorfor aktierne falder. De falder i hvert fald mere, end analytikeren selv kan forklare.
 • »Stemningspræget udvikling:« Investorerne opfører sig ens. Når andre investorer sælger, følger de fornuftigvis i deres fodspor.
 • »Stramningskurs:« Det er et begreb, man kan slynge ud, når nationalbankdirektørerne siger eller gør noget. (Se også Janet Yellen og Mario Draghi). Da markederne er så dopede, som de er nu, er det meget svært at finde ud af, om det er godt eller skidt, at der strammes. Derfor bruger mange analytikere konsekvent udtryk som høge og duer. Det er med til at forplumre budskabet.
 • »Recessionsfrygt:« Udgangspunktet for recessionsfrygten er, at vi har haft en periode med opsving. Det holder ikke. Vi er aldrig for alvor kommet ud af finanskrisen og døjer stadig med eftervirkningerne. Problemet er dybest set, at der blev grebet for meget ind for tidligt. Derfor er der ikke ryddet ud i usunde virksomheder og banker. Men alt kan selvfølgelig blive værre, og så kan man lige så godt tage yderligere forbehold.
 • »Olieprisen:« En god joker at have, når man ikke kan forklare noget. Stiger den, er det godt for nogle, falder den, er det godt for andre. Du kan bruge både stigning og fald som en forklaring på det, du ikke kan forklare. (Se også inflation.)
 • »Inflationen:« En god joker at have, når man ikke kan forklare noget. Stiger den, er det godt for nogle, falder den, er det godt for andre. Du kan bruge både stigning og fald som en forklaring på det, du ikke kan forklare. (Se også olieprisen.)
 • »Janet Yellen og Mario Draghi:« Finansverdenens svar på Beyoncé og Justin Bieber. Den første er centralbankdirekør i USA, den anden for Den europæiske Centralbank, ECB. I jagten på at reparere skaderne efter finanskrisen har de sænket renterne til historiske lavpunkter. Den lave rente alene betyder, at folk stadig smider penge i aktiemarkedet, for alternativet er ingen eller negativ rente.

Problemet er, at når to centralbanker overtager styringen af et i princippet frit marked, så sættes dette helt eller delvist ud af kraft. Udfordringen for de to bliver at få genskabt noget, der kunne minde om et frit marked. Men det vil med garanti udløse yderligere kursfald. Så ingen af dem må formodes at sove specielt roligt. Midt i alt dette står investorerne, profesionelle som private.

Så hvad gør vi? At aktier kan stige eller falde, bør ikke komme bag på nogen - heller ikke, at de kan stige og falde meget og hurtigt. Vi skylder os selv at holde hovedet koldt og følge den strategi, vi har lagt, uanset hvor meget markedet flimrer og om muligt justere den. Det kan nok ikke klares på fem minutter, men tro mig: I kan få en høj timeløn ved at gøre forsøget. 

BRANCHENYT
Læs også