Opinion
0

Engagement – årets ord i 2016

Præstationer: Firmaer med engagerede medarbejdere tjener cirka fem gange så meget som firmaer med totalt ikke-engagerede medarbejdere.

Jeg kender en klog mand. Han kan ikke lige huske mig, men sådan er der så meget. Det er ikke fordi, han er senil, men fordi han har travlt, og vi kun har mødt hinanden en gang. Men jeg kender to af hans døtre. Mette og Dorte.

Mette stod på min dørtærskel den 5. november 2015, relativt uinviteret. Fordi der var hjælp-behov. Den havde jeg ikke set komme, men ganske mange har ”steppet op” for mig for nylig. Det viser engagement i venskab. Tak for det. Men, nevermind, jeg kender en klog mand.

Ole var en af dem, som introducerede mental træning til dansk sport. Og, viser det sig, ledelse. Han ved garanteret heller ikke, at hans teknikker var ved at gøre mig til invalid i 1987. Jeg brugte dem, mens jeg løb rundt om et par søer i Viborg. Og det virkede. Jeg løb på en sky, mentalt, men mit venstre knæ var cirka dobbelt så stort som normalt, da jeg kom i mål. Det er jo min skyld. Men mental træning virker.

Spørg Oles datter, Mette Bloch. Verdens bedste kvindelige roer i årevis. Verdensmester og alt muligt. Det kan godt være, at Arne Nilsson, Christian Frederiksen og visse andre har vundet noget, men de var i teams. Mette vandt alene. Ganske irriterende, især for en nordjyde som mig. Men respekt!

Nu har Ole skrevet en bog for Amazon med den engagerende titel ”The Manager who lost his selfconfidence – and got it back!”. Bogen handler om det franske ord engagement. Sjovt nok har vi ikke et godt dansk ord for engagement, så vi må låne fra franskmændene. Ligesom vi har lånt frikadellerne fra tyrkerne, kartoflerne fra tyskerne og så videre. Vi lever i en global verden, væn dig til det! Engagement. Ja, hvad betyder det? Egentlig? Vi slår staks op i Den Danske Ordbog. Engagement = ” … det at være meget interesseret, optaget eller følelsesmæssigt involveret i noget eller nogen …”.

Mon det at være engageret i sit arbejde bundfælder sig på bundlinjen? Altså det der profit? Ja, det gør det.

Firmaer med engagerede medarbejdere tjener cirka fem(!) gange så meget som firmaer med totalt ikke-engagerede medarbejdere. Destruktion er en stærk kraft, men kreation er større. Det er da værd at tænke over, ikke?

Forrige weekend havde jeg anledning til refleksion. Jeg blev spurgt om, hvad jeg i grunden laver – og hvorfor. Det var sunde spørgsmål.

Udover det popsmarte svar – at jeg lever af at fortælle historier – så var faktum jo, at jeg ikke behøver at arbejde resten af mit liv. Så hvorfor fortsætte? Fordi. For mig giver det mening at skabe mening. At skabe. At arbejde. Pligt og skabelse. Det er da o.k.

Goethe ville være stolt, hvis han var her. Mit råd til Dem, kære læser, er at dyrke det samme. Vi kan alle sammen hugge sten, men lad os prøve at bygge katedraler! Man kan engagere sig i alt fra sten til ben. Jeg kan f.eks. ikke få min nye ovn til at fungere på grund af manglende engagement. Men det kan min datter på 10. Og det spiller hende god. Og så er jeg god. Og så er vi gode.

Lad mig give Dem, kære læser, et værktøj. Tyvstjålet. For år tilbage fortalte Peter Rudbæk, tidligere AaB-, AGF- og AaB-fodboldtræner, mig om en måde at evaluere en kamp-performance på. Som jeg nu husker det: Man evaluerer på fire niveauer:

1) Resultatet. Hvem vandt? Nogle spillere ved ikke engang det.

2) Systemet. Huskede vi at spille 4-4-2, eller hvad nu vi havde besluttet?

3) Dit nære samarbejde – spillede du dine medspillere god?

4) Dig selv – hvordan spillede du?

Prøv, sammen med Deres team, at evaluere præstationer ud fra disse fire niveauer. Jeg er begyndt på det igen. Af mange grunde. F.eks. fordi vi husker, at ledelse er holdsport, og det derfor ikke giver voldsom god grund til at piske sig selv, alene.

Engagement er en fælles følelse. Det er vigtigt. De læste det her først. Vi er som altid trendsættende. Tak Ole. Og Mette. Og Dorte. Og alle jer andre. I spiller mig god. Sådan der.

BRANCHENYT
Læs også