Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Socialisten Bernie ville dumpe den danske topskat

Danmark ville være et meget rigere land, hvis vi havde USA’s skattesystem, lyder det fra Dansk Erhvervs skattepolitiske chef.

»Mehh, no.« Den 74-årige selvudnævnte demokratiske socialist, Bernie Sanders, ville ifølge Dansk Erhverv tage afstand fra den danske topskat. Foto: AP/David Becker

I den danske debat synes skyttegravskrigen om topskatten fastlåst. På den ene side står den delegation, der kæmper for at fastholde det nuværende niveau og på den anden side de, der vil sænke satsen.

I det danske politiske miljø fremstår denne kamp som et spørgsmål om liv og død, jo længere vi kommer ud på de politiske fløje. Hvis vi så topskattedebatten fra et amerikansk perspektiv, ville vi næppe se debatten som en kamp mellem højrefløjen og venstrefløjen, men mellem to yderligtgående socialistiske fraktioner, der kæmper om, hvor hårdt staten kan plukke velfærdsstatens arbejdsbier.

Selvom de fleste amerikanske kandidater på skatteområdet ligger langt til højre for Liberal Alliance, så er der dukket en fremmed fugl op på den amerikanske politiske himmel – socialisten Bernie Sanders. ’The Bern’ – som han kaldes – er da også allerede blevet omfavnet af dele af den yderste danske venstrefløj.

Men hvad er det egentlig, at Sanders kommer med på skattefronten? Og ville Enhedslisten klappe i hænderne, hvis Lars Løkke Rasmussen foreslog hans skattepolitik? Næppe.

Den amerikanske indkomstbeskatning er i forhold til Danmark meget lav, og skatten for særligt de højestlønnede er lav. Sanders foreslår også skattestigninger på samlet 13,6 billioner dollars over de næste 10 år. Den amerikanske økonomi er på 18,7 billioner dollars, så der er tale om en betydelig skattestigning. På trods af de store skattestigninger vil det samlede amerikanske skattetryk dog ikke engang med Sanders' forslag komme i nærheden af dansk eller vesteuropæisk niveau.

For den enkelte lønmodtager vil Bernie Sanders' plan have stor betydning. Men selvom der kommer voldsomme skattestigninger, så vil alle på nær de allerhøjest lønnede fortsat have en lavere skat i USA end i Danmark. Indkomster op til næsten tre mio. danske kroner vil betale under 55 pct. i skat med Sanders' forslag, og den øverste marginalskat i Sanders' forslag træder første ind ved over 70 mio. kr. om året. Her vil niveauet ligge på 67,5 pct.

Måske skulle vi ønske os, at vi havde en socialist – altså en som ’The Bern’ - der stillede op som statsminister i Danmark. Så havde vi næppe haft en debat om topskatten: Den ville være fjernet for længst.

Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Den øverste danske marginalskat i Danmark ligger som bekendt på ca. 56 pct. og træder ind allerede ved en indkomst på ca. 500.000 kr. På dette niveau foreslår Sanders en skat på 43,1 pct., dvs. langt under det danske niveau.

Regnestykket ser endnu mindre ufordelagtigt ud set fra dansk side, hvis man også medregner forbrugsafgifter og lokale skatter. Her ligger Danmark og Bernie Sanders’ USA stort set skulder ved skulder – vel at mærke hvis man tjener mere end 70 mio. kr. om året. For alle andre vil Sanders’ USA være et skatteparadis sammenlignet med Danmark.

Der vil naturligvis tilflyde den amerikanske statskasse ekstra penge, men selv om skatten stiger med næsten 14 billioner dollar, så vil statskassen få under 10 billioner dollar, viser tal fra den konservative tænketank Tax Foundation. Tænketanken har beregnet, at forslagene på grund af de dynamiske effekter vil medføre, at det amerikanske BNP skrumper med næsten 10 pct., lønningerne med over fire pct. og at seks mio. jobs vil forsvinde.

Så spørgsmålet er, om den yderste venstrefløj ville hylde Bernie Sanders, hvis han stillede op i Danmark?

Alle andre bør tænke lidt nøjere over, at Danmark ville være et meget rigere land, hvis vi havde USA’s skattesystem. Lønninger, BNP og beskæftigelse ville ligge på et meget højere niveau. Måske skulle vi ønske os, at vi havde en socialist – altså en som ’The Bern’ - der stillede op som statsminister i Danmark. Så havde vi næppe haft en debat om topskatten: Den ville være fjernet for længst.

Af Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.

BRANCHENYT
Læs også