Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Esben Lunde, bare et råd: Pas på dine nye venner i landbruget

Den nye miljø- og fødevareministers farligste fjende i de kommende måneder bliver ikke rød blok. Det bliver de nye venner.

Kan man forestille sig noget mere solidt end en vestjysk landmandssøn som landbrugets og miljøets minister? Det skulle da lige være en sønderjysk landmandsdatter, ikke? Men Eva Kjer Hansen endte alligevel ude i sumpen. Nu overtager vestjyske Esben Lunde Larsen nøglerne til den hvepserede i Slotsholmsgade 12, der går under navnet Miljø- og Fødevareministeriet.

Esben Lunde Larsen overtager samtidig ansvaret for en reformpakke, der har kastet regeringen ud i en livstruende krise, sendt Venstre til tælling i meningsmålingerne og revet de gamle sår op til De Konservative. Mere af den slags og så står Socialdemokraternes Mette Frederiksen og ringler med nøglerne til Statsministeriet.

Fik I den, Bæredygtigt Landbrug?

For paradokset er, at de store gårdes landbrugsorganisation har vist sig at være livsfarlig for Venstre-regeringen. Bæredygtigt Landbrug har givetvis de store landbrug 100 procent bag sig og taler overordentligt dygtigt disses sag.

Men organisationen har samtidig gjort miljø- og landbrugspolitikken til en politisk atombombe. Bæredygtigt Landbrug er tæt på forhadt i rød blok, dens pres på Miljø- og Fødevareministeriet var så hårdt under Eva Kjer Hansen, at embedsmænd lod dokumenter sive for at kaste lys over forholdene, og dens triumf, landbrugspakken, var tæt på at få blå blok til at flække. Konfliktniveauet omkring Bæredygtigt Landbrug er simpelthen monumentalt.

Derfor kommer Esben Lunde Larsen i dobbeltild. På den ene side vil hans nye venner i Bæredygtigt Landbrug holde ham fast på den kurs, som Eva Kjer Hansen udstak. Her havde organisationen ind i mellem det privilegium at formulere ministeriets politik ord for ord.

På den anden side vil hans embedsmænd have ham væk fra linjen under Eva Kjer Hansen, hvor ministeriet gennem længere tid er blevet fremstillet som leverandør af camouflerede fakta og kreativt fabrikerede tal. På et tidspunkt tog dele af embedsværket sagen i egen hånd og begyndte at save benene over på Eva Kjers ministertaburet. De sidste tag med løvsaven tog De Konservative.

Hvis Esben Lunde Larsen skal overleve et liv i den skruestik, skal han først og fremmest have skabt ro omkring miljø- og landbrugspolitikken. Og det samme gælder for landbrugserhvervet.

Hvis det nuværende konfliktniveau fortsætter, kan Landbrug & Fødevarer hælde millioner i imagekampagner og holde Åbent Landbrug for byboere og skolebørn 365 dage om året: Det vil ikke ændre en tøddel. Landets gårdejere er næppe tjent med, at miljø- og landbrugspolitikken gøres til en rygende kampzone, hvor blå blok er i evig krig med de store grønne organisationer og forskningsverdenen, mens rød blok af ren hævntørst genindfører randzoner og andet, der kan slagte landbrug, efter et regeringsskifte.

Anders Heide Mortensen, erhvervspolitisk kommentator på Finans, er uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet og arbejder som kommunikationsrådgiver. Han er tidl. pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Inden da var han erhvervsjournalist på Ritzau og Økonomisk Ugebrev. Anders Heide Mortensen kan kontaktes på e-mail: anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også