Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Effekt af stormen om Nykredit og Totalkredit: Ingen. Absolut ingen

De larmer, støjer og medierne elsker dem, men der er tre årsager til, at protestgrupper som Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit samt Consum.dk har nærmest ingen chance for at ændre en tøddel i realkreditten.

Nykredits bidragsballade

De seneste uger har medierne kogt over med historier om et såkaldt kundeoprør i Nykredit og Totalkredit, hvor kunderne er gået amok over prisstigninger på deres lån. Kunderne er utilfredse med, at deres lån flyttes fra Nykredit til selskabet Totalkredit, hvilket betyder, at deres bidragssatser stiger.

Kritikken er vokset i takt med mediedækningen. Omkring 40.000 har meldt sin ind i Facebook-gruppen Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit, viser en optælling torsdag morgen. Nettet har sydet med voldsomme udmeldinger, hvor de respektive ledelser i Nykredit og Totalkredit er blevet anklaget for tyveri ved højlys dag og for at være grådige og bedrageriske. Historien har fyldt alle nyhedsflader og været grunddigt dækket i både trykte og digitale medier. Man har endda kunne høre en forarget kunde og initiativtager til en Facebook-gruppe brokke sig i Aftenshowet på Danmarks nationalkanal.

Umiddelbart fornemmede man en bevægelse på niveau med Occupy Wall Street. Protestbevægelsen, der med meget aktivistiske demonstrationer, udtrykte deres utilfredshed med Wall Streets tilsyneladende stigende indtægter i en periode med recession og krise i resten af USA.

Men sandheden er, at en aktør som Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit ingen indflydelse har. Den slags bevægelser - og mediernes intense dækning af dem - dukker op med jævne mellemrum, og ofte er profetien, at den politiske elite vil lytte til befolkningens stemme og straks gå ind med politiske initiativer, som grundlæggende vil ryste virksomhederne i deres grundvold.

Faktum er bare, at dette meget sjældent sker. Der er stort set ingen eksempler på, at en bevægelse som Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit har ændret noget som helst realpolitisk. Selvom Nykredit og Totalkredit selvfølgelig helst ville være sagen foruden, og sagen uden tvivl har givet lidt ridser i lakken, så er det ikke noget, der på den politiske bane udgør nogen fare overhovedet.

Det betyder også, at uanset hvor mange tusinde mennesker, der tilkendegiver, at de 'synes godt om' en Facebook-gruppe, som udtrykker sig kritisk om dit og dat, skaber det næsten aldrig en politisk intervention. Aktivistiske bevægelser som disse har nemlig grundlæggende misforstået, hvad der ændrer og påvirker den realpolitiske agenda. Skal man ændre en politisk agenda og fundamentalt påvirke de politiske rammebetingelser, kræver det en helt anderledes langsigtet tilgang.

Der er stort set ingen eksempler på, at en bevægelse som Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit har ændret noget som helst realpolitisk

Mads Christian Esbensen, klummeskribent, forfatter og direktør i Policy Group, en lobbyvirksomhed.

For det første skal der skabes politiske alliancer i segmenter af både oppositionspartier og blandt væsentlige dele af de partier, der tilhører det parlamentariske grundlag.

For det andet er forudsætningen, at der etableres en organisationsstruktur - enten ved selv at etablere en reel interesseorganisation eller ved at drive eksisterende interesseorganisationer til at gøre denne sag til deres mærkesag.

For det tredje skal budskabet fremlægges og frames på en måde, så alle kan se, at det ikke 'bare' handler om nogle boligejere, som er sure over, at priserne stiger, og bare er optaget af deres egne særinteresser. Det skal fremlægges som et samfundsproblem, der ikke kun er egennyttigt.

Ingen af de tre centrale ingredienser er til stede her. Derfor vil Facebook-gruppen ingen realpolitisk sejre opnå, udover at deres initiativtager fik sine 15 minutters berømmelse.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har godt nok nedsat en gruppe, der skal kulegrave realkreditten. Men det er tvivlsomt, om det vil betyde noget reelt. Enhedslisten og Alternativet har deslige i slutningen af februar været på banen med et fælles udspil, der skal tvinge bidragssatserne ned. Men om det medfører, at Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit får indfriet deres erklærede ønske om øjeblikkelig politisk intervention, må man stille sig spørgende overfor. Netop fordi sådanne mediedrevne sager som regel forbliver, hvad de er; Nemlig mediesager.

Af Mads Christian Esbensen, klummeskribent på Finans. Mads Christian er cand.scient.pol., forfatter til flere bøger om spin og lobbyisme og er direktør i Policy Group, en lobbyvirksomhed. Mads Christian Esbensen kan kontaktes på mce@policygroup.dk og tweetes på @MceMads.

BRANCHENYT
Læs også