Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Investorer rykker ind i borgerkrigens ruiner

For 10 år siden arbejdede ventureinvestoren Rasmus Bjerngaard for Læger Uden Grænser i det borgerkrigshærgede Uganda. Nu vender han tilbage til en spirende markedsøkonomi drevet af ulandsdonationer, iværksættere og impactinvestorer.

Uganda har udviklet sig relativt stabilt i flere år, men uro fulgte præsidentvalget i februar, da det største oppositionsparti protestede mod valgsvindel.  Foto: AP/Ben Curtis

Jeg rejser tilbage i tiden. Turen går stik nord fra Kampala, Ugandas hovedstad midt i Afrika, langs den vidtstrakte nationalpark og krydser Nilen, som allerede her tæt på sit udspring i Lake Viktoria er buldrende mægtig. Jeg nærmer mig Acholistammens hjemland og byen Gulu i det nordlige Uganda. For 10 år siden, da jeg var her sidst, var det et krigsområde.

Landskabet er det samme i landet med 37 mio. indbyggere: Den røde jord og vilde bevoksning. Men de små byer er uigenkendelige. Udviklingen er gået hurtigt efter krigens afslutning. Den otte timer lange hullede jordvej til Gulu er blevet til en fem timer lang kinesisk bygget asfaltvej. Kinesiske tegn lyser også på porten ind til endnu et dæmningsprojekt på Nilen.

For 10 år siden var jeg leder for Læger uden Grænsers lejr for Night Commuters i Gulu i det nordlige Uganda. Rebelbevægelsen Lord’s Resistance Army - en kristen ekstremistgruppe – bortførte gennem den 20 år lange borgerkrig mere end 30.000 børn, som de brugte som børnesoldater og slaver. Hver nat overnattede op til 4.000 børn i Læger uden Grænsers lejr i relativ sikkerhed for bortførelse.

Jeg har svært ved at finde rundt i Gulu til trods for, at jeg har boet i den lille by i mange måneder. Det private initiativ blomstrer, og nye bygninger springer op. Entreprenante ugandere flytter nordpå for at søge lykken i det nyåbnede marked. Det er nogle af dem, jeg er her for at hjælpe.

Impactinvestering er en voksende form for aktivistisk investering. Som impactinvestor søger man ikke kun finansielt afkast, men også positiv samfundspåvirkning - impact. Den store fordel ved at investere i en kommerciel virksomhed sammenlignet med udviklingsbistand er bæredygtighed og skalerbarhed. Hensigten er at skabe virksomheder, som vokser, bliver profitable og gennem deres forretning har en positiv påvirkning på det omgivende samfund – udover at være en god forretning for investorerne. Dermed bliver den positive samfundspåvirkning bæredygtig og vokser uafhængigt af donormidler.

I et land hvor infrastruktur, som vi tager for givet – betalingskort, stabil elektricitet, husadresser, telefoni mv. – kun fungerer delvist, og hvor korruption er udbredt, er det udfordrende at bygge virksomhed. Men det er også samtidig en forretningsmulighed. M-Pesa muliggjorde mobilbetaling på tværs af Østafrika længe før det eksisterede i Vesten. I Østafrika var der ingen konkurrence fra betalingskort. M-Kopa's solenergiløsninger gør det muligt at få leveret el, uafhængigt om man har elnet, hvilket de fleste ikke har. Og mobilplatformen Esoko forbinder landmænd i 10 afrikanske lande med deres kunder og leverandører i et marked som er ugennemskueligt og korrupt. Alle tre selskaber har modtaget investeringer fra impactinvestorer.

Venturekapital i den vestlige verden har dog også lært os, at det tager årtier at opbygge et økosystem, der fungerer på markedsvilkår – vel at mærke uden de ekstra udfordringer, man finder i Østafrika.

Rasmus Bjerngaard, techinvestor og tidl. partner i venturefonden Northcap

Virksomheder som disse giver nye muligheder og livsforbedringer for millioner af østafrikanere. Det er virksomheder i vækst med en profitabel forretning, så de påvirker hver dag flere mennesker uafhængigt af udefrakommende donationer. Donationer har stadig en rolle - f.eks. til kapacitetsopbygning i et nyt marked - og kan bruges i tandem med impactinvesteringer, hvor sidstnævnte tager ejerskab i virksomheden eller gives som lån. At gøre det rigtigt kræver nemlig en solid lokal forståelse.

Dertil kommer, at venturekapital i den vestlige verden har lært os, at det tager årtier at opbygge et økosystem, der fungerer på markedsvilkår – vel at mærke uden de ekstra udfordringer, man finder i Østafrika. Det kræver en integreret strategi at skabe et økosystem, hvor donationer til kapacitetsopbygning og startups i den helt tidlige fase kombineres med impactinvesteringer til mere modne virksomheder.

Mens Lord's Resistance Army fortsætter sin blodige hærgen i nabolandet DR Congos uvejsomme jungle, er befolkningen i Gulu så småt overbevist om, at freden holder. 20 års krig trækker dybe spor, men i takt med, at situationen forbedres, opstår der markedsbehov og muligheder for lokale iværksættere. Nogle af dem vil få impactinvesteringer i ryggen.

Af Rasmus Bjerngaard, techinvestor og tidl. partner i venturefonden Northcap. Rasmus skriver fast for Finans.

BRANCHENYT
Læs også