Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Tving banker og realkredit til at nedskrive landbrugets gæld

Danske landmænd skylder 350 mia. kr. væk, og medmindre vi tager drastiske midler i brug, så står sektoren overfor en bølge af tvangsauktioner.

Landbrugets økonomiske situation er desperat.  Fra 2014 til 2015 blev overskuddet i landbruget næsten halveret. Samtidig bærer landbruget rundt på en stor gæld, der særlig blev opbygget i årene før finanskrisen. Gælden udgør i dag omkring 350 mia. kr., hvilket er ca. 25 gange landbrugets overskud. Landbrugspakken, der lempede reguleringen for landbruget (og forringede miljøet), er langt fra tilstrækkelig til at rette op på den dårlige økonomiske situation.

Hvis der ikke gribes ind, står vi over for en bølge af tvangsauktioner, der vil drive mange landbrugere (også mange yngre og effektive) bort fra erhvervet. Vi vil opleve en stagnation i investeringer, som vil sætte landbrugets udvikling i stå og medføre et tab af eksportindtægter. Bølgen af tvangsauktioner vil medføre en koncentration med fremkomst af meget store bedrifter. Der vil blive en forværring af problemerne i landets såkaldte yderområder. Endelig vil landbrugets dårlige økonomi gå ud over miljøet, idet det politisk vil blive svært at gøre miljømæssige krav gældende, så længe landbrugets økonomiske situation er dårlig.    ..

BRANCHENYT
Læs også