Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Cheferne overser de stille talenter

Hvordan spotter man de nye talenter i sin virksomhed? Skal man kigge efter dem, der råber højest og hurtigt viser resultater eller de hviskende talenter, der er længere tid om at komme på banen?

For et par måneder siden havde jeg den glæde at byde 25 graduates velkommen.

Hvert år henter vi et kuld nyuddannede kandidater ind i virksomheden og sætter dem på et intensivt trænings- og udviklingsforløb for at udvikle dem til forretningskonsulenter. Kandidaterne udvikler sig ofte eksplosivt, og jeg bliver altid fornøjet over, hvor meget de kan, og hvor hurtigt de udvikler nye færdigheder. Det er en meget givende udvikling for alle parter.

Hver gang jeg byder kandidaterne velkommen, funderer jeg over, hvem der bliver dette kulds stjerner. Jeg kan se deres positive indstilling lyse ud af dem, og jeg kan næsten dufte deres ambitioner.

De ved godt, at de er udvalgte, og at de skal præstere og imponere. De er så klar, og har gennem deres skolegang ventet på og trænet til denne situation. De står samtidig over for deres første job og starten på karrieren, hvilket yderligere booster adrealinniveauet.

De råbende talenter skal nok sørge for at gøre opmærksom på sig selv.

Thomas Honoré, , adm. direktør i Columbus IT

Jeg ved fra erfaring, at mellem én til tre af kandidaterne ikke kommer til at gøre det godt i virksomheden. De vil hurtigt indse, at de har valgt forkert og gå andre veje. Jeg ved også, at der i kuldet gemmer sig flere dygtige medarbejdere, som kommer til at have en fin karriere, og som vil bidrage til vores forretning.

Endelig ved jeg, at der typisk sidder én til tre kandidater, der vil vise sig at være stjernerne. Talenter, der har potentiale til at ændre retningen på vores virksomhed. Jeg ved bare ikke hvem, der er hvem. Som leder er det essentielt at kunne spotte talenterne i gruppen. Men hvordan gør man det?

Det umiddelbare svar er at kigge efter det talent, der råber højest. De er som regel lettest at spotte i gruppen, da det er dem, der først stiller spørgsmål, og som udviser mest selvtillid. De stiller ofte gode, velargumenterede og saglige spørgsmål, da de vil markere sig. Ilden brænder i øjnene på dem, og de indtager typisk hurtigt en uformel lederposition i gruppen. Denne type talenter vil hurtigt give sig til kende.

Det er langt sværere at spotte de talenter, der hvisker. Det er typisk et talent, som ikke har så meget selvtillid endnu, fordi personen endnu ikke selv mener at have noget at bidrage med. Derfor føler de sig typisk ikke komfortable med at markere sig.

Ambitionen brænder, men det kan ikke ses i øjnene, så man må kigge andre steder. Det tager længere tid at spotte de hviskende talenter, og risikoen for, at det går i sig selv, er altid til stede.

Som ledere kan vi godt have en tendens til at overse de hviskende talenter i vores jagt på fremtidens medarbejdere.

Thomas Honoré, , adm. direktør i Columbus IT

Det er afgørende, at talentet spiller sig på banen, når han eller hun er klar, og ikke sidder på bageste række og håber på at blive opdaget. Så kan selv den mest erfarne leder overse potentialet.

Som ledere kan vi godt have en tendens til at overse de hviskende talenter i vores jagt på fremtidens medarbejdere. Men der ligger meget uopdyrket potentiale i de hviskende talenter. Min erfaring er, at de råbende talenter ofte overhales af de hviskende talenter som tiden går, men at træfsikkerheden er større for de råbende talenter, da de simpelthen er lettere at spotte i gruppen.

For fire år siden startede en ung controller i Columbus. Det var hans første rigtige job, efter han havde afsluttet sin kandidatuddannelse. Han gjorde ikke meget væsen af sig. Han var snarere tilbageholdende, nærmest lidt genert. Men vi fandt hurtigt ud af, at han var knivpskarp. Ikke blot kunne man ikke sætte en finger på hans arbejde, men efterhånden som vi gav ham mere ansvar og viste ham tillid, udviklede han sig til at være et lovende talent.

Han var ofte den person i gruppen, der greb de største udfordringer og på sin egen stille facon fremlagde nyskabende ideer og nye tilgange til at løse avancerede problemstilinger.

I dag har han en høj stilling i vores amerikanske datterselskab. Her er han ansvarlig for at ekspandere markeret og strømline processer på tværs af vores amerikanske selskaber.

Mit råd er derfor, at du som leder bruger mere tid på at identificere de hviskende talenter. De råbende talenter skal nok sørge for at gøre opmærksom på sig selv.

Læs også