Serier

Jagten på skattesvindlere kræver »utopiske« reformer - men intet er umuligt

Panama-papirerne har nok engang afsløret, hvor omfattende skatteunddragelse er. Vi skal sætte gang i en tostreget indsats, hvis vi skal forsøge at komme skattefiflerierne til livs.

De hemmelige formuer
Christen Sørensen, tidligere overvismand og folketingskandidat for Socialdemokraterne. Foto: Peter Hove Olesen.

Hvad taler EU’s finansministre om, når møderne er afsluttet og dørene stadig lukkede? Et vigtigt emne er, hvordan det skal lykkes at finansiere og opretholde opbakningen til velfærdssamfundet. Den vigtigste trussel er, at skatteundvigelse i takt med globaliseringen er blevet udbredt blandt velhavere og store multinationale selskaber. Og hvis dette ikke stoppes, så er der en oplagt risiko for, at også andre end de mest velhavende og de store multinationale selskaber følger med. Og hvor ved jeg så det fra? Faktisk fra en tidligere finansminister.

Panama-papirerne har endnu engang afsløret, hvor omfattende skatteunddragelse er blevet - denne gang med fokus på velhavere. LuxLeaks papirerne fra november 2014 viste, hvordan store multinationale selskaber med hjælp fra Luxembourgs tidligere stats- og finansminister Jean-Claude Juncker, nu formand for EU-kommissionen, skatteminimerede...

Læs også