Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Brexit: Forvirrede målinger eller et forvirret marked?

Meningsmålingerne peger på dødt løb i Storbritannien torsdag. Men bettingfirmaerne peger på klar sejr til Remain-siden. Fredag morgen vil det stå klart, hvem der tog grueligt fejl

Brexit - britisk farvel til EU

Briterne stemmer torsdag om fortsat medlemskab i EU. Afstemningen vil få vidtrækkende økonomiske og politiske konsekvenser. OECD estimerer eksempelvis, at Storbritannien kan se frem til en BNP-reduktion på 2-7 procentpoint på længere sigt, hvis de vælger at vinke farvel til EU.

Vi har basalt set to metoder til at forsøge at forudse udfaldet af denne type folkeafstemninger: Meningsmålinger og bettingmarkeder. Jeg er generelt fortaler for bettingmarkeder og har tidligere skrevet om fordele og ulemper ved den metode i forhold til meningsmålinger.

Det interessante ved denne afstemning er imidlertid, at bettingmarkederne og meningsmålingerne giver to forskellige - og svært forenelige - billeder af forløbet på torsdag. De seneste måneders meningsmålinger viser stort set dødt løb mellem de to blokke med en marginal fordel til Leave siden. Hvis vi sammenligner dette billede med bettingmarkederne, ser vi et helt andet billede. Her har Remain-siden haft et stabilt forspring på omkring 70 pct. i stort set hele 2016.

Det er vigtigt at forstå, at meningsmålingerne giver et øjebliksbillede af opbakningen, mens bettingmarkeder forsøger at forudsige valgresultatet. Vi vil derfor ikke forvente at se præcis samme bevægelser i de to figurer. Denne forskel på opbakning og sandsynlighed er vigtig: En ændring i opbakningen i en måling fra eksempelvis 50-51 pct. vil have store indvirkninger på bettingmarkedet, mens en ændring i en måling fra eksempelvis 70-71 pct. kun vil have marginale effekter på markedet - her vil sandsynligheden nemlig allerede være tæt på 100 pct.

Alligevel er det svært at forene de to figurer. Hvis meningsmålingerne har ret, kan vi se frem til en valggyser på torsdag med et resultat, der stort set er plat eller krone. Hvis bettingmarkederne har ret, så har Remain-siden haft en nogenlunde solid føring hele vejen igennem og kan se frem til en nogenlunde sikker sejr på torsdag.

Enten er målingerne altså forkerte, eller også er prisen - og dermed sandsynligheden - på bettingmarkedet forkert. En mulig forklaring på forskellen mellem de to kan være, at analyseinstitutterne har svært ved at få kontakt til de unge vælgere, når de foretager meningsmålinger, og at markedet forventer, at de svinger til Remain-sidens fordel, når de står i stemmeboksen. En anden kan være, at markedet forventer, at der sker et eller andet inden på torsdag, der svinger folkestemningen til Remain-sidens fordel.

Personligt tror jeg ikke på nogen af de to forklaringer. Meningsmålingsinstitutterne har haft gode muligheder for at forbedre deres sampling ovenpå parlamentsvalget i 2015. Samtidig er der så kort tid til afstemningen, at jeg har svært ved at se, hvad der skulle ske inden torsdag, der svinger folkestemningen markant i EU-fortalernes side.

Uanset hvem, der vinder på torsdag, tyder meget altså på, at valget bliver et nederlag for enten meningsmålingsinstitutterne eller bettingmarkedet.

Sebastian Barfort, 31, er cand.polit. og ph.d. fra Københavns Universitet, hvor han nu forsker i økonomi, vælgeradfærd og statistik. Han har en kandidatgrad fra London School of Economics i 2011, hvor han modtog prisen for bedste afhandling. Han skriver fast for Finans.

BRANCHENYT
Læs også