Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Markedet har for længst overhalet EU's bureaukrater indenom

På tiende år diskuterer EU, hvordan man sikrer lave mobilpriser på tværs af grænserne. Men bureaukraterne i Bruxelles er for længst blevet overhalet indenom af de frie markedskræfter.

Bureaukraterne i Bruxelles er for længst blevet overhalet indenom af de frie markedskræfter, mener adm. direktør Morten Christiansen, teleselskabet 3 Foto: Jens Dresling/ Polfoto.

I store annoncer opfordrede Radikale Venstre for nylig danskerne til at glæde sig over, at EU har bestemt, at prisen for at bruge mobilen i EU skal sættes ned. Partiets formand Morten Østergaard er gået i spidsen for kampagnen ved at sprede budskabet om EU som de europæiske mobilbrugeres frelsende engel. Egentlig er det jo forståeligt nok, at de radikale ser et behov for at give EU lidt positiv opmærksomhed netop nu, hvor vi oplever en historisk tillidskrise mellem vælgerne og det europæiske samarbejde. Problemet er bare, at Østergaard har valgt et dårligt eksempel til at fremme det glade budskab. Sagen om roamingpriserne er nemlig væsentlig mere nuanceret, end det jubelbillede som han forsøger at tegne. I skyggen under parasollen kan man dels fundere lidt over, om det klæder en folketingspolitiker at tage æren for en udvikling, som kom af sig selv, samt over, hvem denne regulering i virkeligheden gavner.

Lad os starte med det første. Vel er det korrekt, at prisen på roaming – altså telefoni og dataforbrug hen over grænserne i EU – er faldet hen over de seneste år. Det kunne også lige passe andet. Ser vi 10 år tilbage i tiden, var priserne ublu høje. Men filmen knækker, når Morten Østergaard giver EU æren for denne udvikling. Sandheden er, at EU-bureaukraterne på dette område har vist sig væsentligt mindre kapable til at imødekomme forbrugernes interesser end noget så gammeldags som markedskræfterne.

I skyggen under parasollen kan man dels fundere lidt over, om det klæder en folketingspolitiker at tage æren for en udvikling, som kom af sig selv, samt over, hvem denne regulering i virkeligheden gavner.

Morten Christiansen, adm. direktør teleselskabet 3

EU tilstræber at gøre roaming gratis med virkning fra 2017. Så har det så også taget godt 10 år at få den aftale på plads. De regler, der nu bliver gældende fra næste år, er nemlig ramt af den urgamle problemstilling i politik: Stribevis af kompromiser, der udvander de gode hensigter.

Heroverfor står, at flere teleselskaber i mellemtiden frivilligt har valgt at gå langt videre end EU. Ikke på grund af godgørenhed, men af den simple grund, at det er en god forretning at tilbyde kunderne en vare, de efterspørger. I teleselskabet 3 har vi de seneste år haft betydelig succes med at tilbyde vores kunder roaming i hele EU på samme betingelser, som hvis de var i Danmark. Vi kalder konceptet 3LikeHome. Sidste sommer sparede vores kunder en kvart milliard i roaming-udgifter på dén konto. Mens EU-parlamentarikerne altså fortsat bare sad og forhandlede.

Flere har hævdet, at teleselskaberne har set EU-skriften på væggen, og at dét skulle være baggrunden for tiltag som 3LikeHome. Hertil er der vel blot at bemærke, at så kunne vi mageligt have valgt en væsentlig mindre ambitiøs model. Og det kan vel næppe heller forklare, at vi også tilbyder 3LikeHome i f.eks. USA og Singapore. Østergaard bemærker selv, at EU’s regulering ikke vil gælde i Storbritannien, når landet træder ud af EU. Her kan vi igen fremhæve fordelene ved at overlade efterspørgslen til markedskræfterne. Storbritannien er blandt kundernes mest populære destinationer, og derfor har vi ingen planer om at ekskludere landet fra 3LikeHome.

Inden Østergaard kammer helt over i sin skåltale for EU, skulle han måske nok også overveje, om der er en bagside ved EU’s intervention i telepriserne. Og om han har helt styr på, hvor regningen ender. Dette skal ikke lyde som en trussel om bål eller brand, men klassisk økonomisk teori tilsiger, at regulering blot vil medføre, at andre betaler.

Af Morten Christiansen, adm. direktør i teleselskabet 3.

BRANCHENYT
Læs også