Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kære it-branche. Kunne I stikke snablen i statskassen bare l-i-d-t mere elegant?

Finanslovsforhandlingerne var lige listet i gang, da der kom post fra fantasiland: "Mere digitalisering, tryllerylle, det fixer problemerne."

Kun fantasien sætter grænser for digitalisering af det offentlige. Tag nu Skat som eksempel. Hvis nogen for 10 år siden havde påstået, at et it-system kan koste en milliard kroner at slippe af med, var de blevet kaldt fantasifulde. Fantasien måtte også i brug, da Arbejdsskadestyrelsen hældte en kvart milliard i at digitalisere sin sagsbehandling uden at få noget som helst for pengene. Overhovedet.

Man skal faktisk bare sige navnene EFI, ProAsk, Polsag og Amanda, så er man, tryllerylle, i fantasiland.

Det er et herligt land, hvor it-leverandører og konsulentfirmaer lover kæmpegevinster forude, hvis bare stat eller kommune skriver under på en købsaftale, hvor projektledelse virker, og hvor borgerne åbner deres digitale post. The sky is the limit.

Finanslovsforhandlingerne er lige listet i gang, og var det mon ikke derfor, at der for nylig var post fra fantasiland?

Det var en af de absolutte giganter i det digitale univers, Google, der havde et vigtigt budskab til regeringen. Budskabet var, at digitalisering skal langt højere op på den politiske dagsorden, end emnet er i dag. Altså ikke bare i forhold til den offentlige sektor, men over alt, for ellers bliver Danmark overhalet på digitale kompetencer af andre lande. Dokumentationen befandt sig i en rapport fra Boston Consulting Group, som Google havde bestilt til formålet.

Når en virksomhed eller en interesseorganisation vil have noget "højere op på den politiske dagsorden" op til en finanslov, er det som regel for at få snablen i statskassen. Det er en ærlig sag. Interesser af enhver art kæmper om at komme til fadet, når finansministeren skal lukke statens budget. Virksomheder, der lever af digitalisering, vil naturligvis kæmpe for, at regeringen sætter mange af skatteborgernes penge af til digitalisering.

Googles forsøg på holdningspåvirkning var dog ikke påfaldende elegant. En konsulentrapport, der, vupti, dumper ned fra himlen i samme uge som finansministeren opstiller rammerne om årets finanslovsforhandlinger, fremstår temmelig velplanlagt.

Men det er ikke det største problem for tilliden til budskabet.

Det største problem leveres af den myndighed, der kunne give it-leverandørerne et modspil og være digitaliseringsskeptiske, når milliarder af skattekroner viser sig at være spildt på mislykket digitalisering. Den myndighed, Digitaliseringsstyrelsen, er imidlertid noget helt andet, nemlig fuldtonet digitaliserings-lobbyist. Her er ikke en kritisk tone. Digitaliseringsstyrelsens mission kunne være formuleret af KMD eller en anden stor virksomhed på leverandørsiden

It-branchen er givetvis yderst tilfreds med situationen. Tænk at have en passioneret lobbyist for sine ydelser inde i selve embedsapparatet. Men her ligger også problemet for it-branchen: Mangel på modspil.

Skatteyderne har overværet skandale efter skandale, og bevillingerne til offentlig digitalisering vokser uden debat. Alene Skat har sat et tocifret milliardbeløb til på mislykket digitalisering, og absolut ingen hugger bremsen i. Hvorfor? Fordi dem der køber og dem der sælger it er lige interesseret i voksende bevillinger.

Man kunne faktisk godt spørge it-branchen: Kunne I ikke finde en lidt mere elegant måde at stikke snablen i statskassen på?

Anders Heide Mortensen er kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også
Top job