Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Hvordan løser vi det forgældede landbrugs afgrundsdybe problemer?

Skiftende regeringer har ignoreret problemerne i landbruget, der nu som branche skylder 30 gange mere end sektorens bruttooverskud. En mulig løsning er en bølge af konkurser eller drastisk gældseftergivelse. Men tør politikerne det?

Dansk landbrug har længe stået over for to problemer. Det ene problem er langsigtet. Gennem de sidste 50 år er priserne på landbrugsvarer faldet mere end priserne i det øvrige samfund. Årsagen har været et globalt overskudsudbud af landbrugsvarer, hvor produktionen på grund af teknologiske landvindinger er vokset mere end efterspørgslen. Resultatet har for dansk landbrug været en stadig faldende beskæftigelse og en massiv nedlæggelse af bedrifter. Driftsresultatet har været utilstrækkeligt til at dække sliddet på kapital og til at sikre en rimelig aflønning af familiens arbejdsindsats.

Det andet problem er kortsigtet. Siden 1995 og særlig i årene umiddelbart før finanskrisen i 2008 har landbruget haft en massiv stigning i gældsætningen. Gælden er nu ca. 30 gange større end bruttooverskuddet. Det er uholdbart...

BRANCHENYT
Læs også