Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Boligparadoks: Priserne stiger, mens antallet af førstegangskøbere falder

De voldsomt stigende boligpriser i København har vakt opsigt og uro. Er det en ny boble? Skyldes stigningen den rekordlave rente? Næppe. Meget af svaret ligger faktisk i københavnernes højere uddannelsesniveau.

De kraftige boligprisstigninger, som vi oplevede i 2004- 2006, og nu igen ser i København og Aarhus er forunderlige, når man konstaterer, at antallet af potentielle førstegangskøbere ikke er steget. Det danske folketal stiger godt nok i disse år, men meget af stigningen skyldes nettoindvandring, og mange indvandrere søger mod den almene sektor.

Ser man alene på antallet af 20-44-årige med dansk oprindelse (en aldersklasse med potentielle førstegangskøbere på ejerboligmarkedet), så er antallet dykket markant fra knap 1,9 millioner i 1986 til 1,5 millioner i 2016. Alene siden 2005 er tallet gået ned med 168.000. Det er effekten af de meget små årgange i starten af 1980erne. Hvordan kan der være færre mulige førstegangskøbere og en voldsom stigning i efterspørgslen efter ejerboliger? Er det ikke et paradoks?..

BRANCHENYT
Læs også