Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Derfor kan EU overraske positivt i år

Der er rigelig med problemer i Europa, og meget kan gå galt i den skrantende eurozone. Men flere ting tyder faktisk på, at EU overrasker positivt i år

Usikkerhed og voksende populisme er de to store mantraer, når økonomer ser i EU-krystalkuglen for året 2017. Oftest giver det anledning til en negativ fortælling om unionen. Det er ganske givet, at der er problemer, ikke mindst i Italien. Men kigger man nærmere på substansen, er der måske grund til en smule optimisme.

Først den – måske velkendte – negative historie. Her er usikkerhed og voksende populisme tæt forbundet. Sidste år ses som skelsættende for, hvornår den såkaldte populisme fik afgørende indflydelse på vigtige valg - med Østrig som en ofte glemt undtagelse. Brexit og det amerikanske præsidentvalg giver usikkerheden næring i år: Hvordan bliver Storbritanniens forhold til EU, og hvilken økonomisk politik vil præsident Trump føre?

Derudover byder 2017 på en række valg i vigtige europæiske lande. Holland stemmer til marts, Frankrig i maj, og Tyskland i efteråret. Spørgsmålet er, om EU-kritiske partier får magt, som de har agt. Krydrer man ovenstående med en general opfattelse af en svag økonomi i EU samt bank-, vækst- og regeringsproblemer i Italien, ja, så er det ikke svært at bevare pessimismen.

Men der er grund til at dyrke en mere optimistisk fortælling. Fra USA er der godt nyt på den korte bane. Præsident Trump ser ud til at ville føre en mere ekspansiv økonomisk politik. Alt andet lige er det godt nyt for Europa. Med hensyn til brexit, så kommer der mere klarhed om forhandlingsoplæggene fra begge parter, og om hvorvidt enderne kan mødes. Det bør fjerne noget af usikkerheden omkring den endelige aftale. Hvis usikkerhed omkring brexit har hæmmet virksomheders investeringer, bør mere klarhed omkring briternes tilknytning til EU have en positiv effekt.

Modsat det indtryk, man nemt kan få, så ser populismen, målt som tilslutning til Front National, ikke ud til at vokse i Frankrig. Tilslutningen til Marine Le Pens parti ligger med 24 procent tæt på det laveste niveau siden sidste præsidentvalg i 2012

Mikkel Barslund, phd. og forsker ved tænketanken Centre for European Policy Studies.

Endelig ser det (svage) opsving i EU og eurozonen ud til at fortsætte. Arbejdsløsheden fortsætter nedad i bl.a. Spanien, og selv Frankrig og Italien bør se en lille forbedring i beskæftigelsen i 2017. Spektakulært er det ikke, men dog fremgang. Overordnet set ligger beskæftigelsesfrekvensen for både EU og eurozonen alene nu på samme niveau som umiddelbart før finanskrisen i 2008. 

Det franske præsidentvalg er det mest afgørende i forhold til den voksende bølge af nationalpopulisme. Partiet Front National er åbenlys modstander af EU og er fortalere for som minimum at trække Frankrig ud af euroen. Måske helt ud af EU. Men ikke meget tyder på, at Front National kan vinde præsidentposten. Modsat det indtryk, man nemt kan få, så ser populismen, målt som tilslutning til Front National, ikke ud til at vokse i Frankrig. Tilslutningen til Marine Le Pens parti ligger med 24 procent tæt på det laveste niveau siden sidste præsidentvalg i 2012 – specielt er der sket et fald efter brexitafstemningen.

I Tyskland ser det på nuværende tidspunkt ud til, at det EU-fjendtlige parti Alternativ Für Deutschland (AfD) får et relativt godt valg i historisk perspektiv. Men de kommer ikke i nærheden af regeringsmagten eller betydende indflydelse. Holland er formentligt det af de tre lande, hvor EU-kritiske røster vil røre mest på sig i form af Geert Wilders parti, men ikke i sådan grad, at det vil sætte spørgsmålstegn ved Hollands medlemskab af hverken EU eller euroen.

Der skal nok være overraskelser, når stemmerne er talt, men de tre valg i 2017 vil ikke kaste EU ud af kurs – det forsigtige opsving vil fortsætte.


BRANCHENYT
Læs også