Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Skattegave kan udløse nyt dansk olieeventyr – og forgylde Mærsks ejere

Kommentar: A.P. Møller-Mærsk kan ikke børsføre datterselskabet Maersk Oil uden en genoplivning af olie- og gaseventyret i Nordsøen. Det vil formentlig kræve en skattegave. Den skal være afbalanceret. Ellers snyder Esplanaden politikerne. Uden får et selvstændigt Maersk Oil dødsdommen.

A.P. Møller-Mærks topchef Søren Skou har mere end travlt med at hale Danmarks største virksomhed ud af både en vækst- og indtjeningskrise. En af opgaverne er at skabe værdi i olieforretningen, så den nemmere skal spaltes fra. 
Foto: A.P. Møller-Mærsk

Det er ikke for meget sagt, at de igangværende forhandlinger om fremtiden for den danske del af Nordsøen er afgørende for A.P. Møller-Mærsks olie- og gasforretning, Maersk Oil. Det handler nemlig ikke kun om at finde en gangbar økonomisk løsning for at genopbygge det nuværende knudepunkt for udvinding af gas, Tyra-feltet, der synker og derfor af sikkerhedsmæssige årsager skal lukkes ned i efteråret 2018.

Danmarks største virksomhed har efter et årtis elendige økonomiske resultater besluttet at blive splittet op for at bringe dynamikken og handlefriheden tilbage og skabe noget tiltrængt værdi for aktionærerne. Den mest sandsynlige løsning, lyder det fra ledelsen, er at børsnotere Maersk Oil. Men med en faretruende lukning af Tyra, en snarlig exit fra det største felt, Al-Shaheen i Qatar og en forventet tilbagetrækning fra mindre aktiviteter alle andre steder end Nordsøen mangler Maersk Oil kritisk masse til en bæredygtig tilværelse i kurslisterne...

Læs også