Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny dirigent på Esplanaden

Regnskabssæsonen er over os, og den forgangne uge bød i høj grad på nyheder, hvoraf en enkelt var banebrydende. At A.P. Møller-Mærsk leverede danmarkshistoriens største underskud på 13,2 mia. kr. kunne i sig selv være interessant, men en væsentlig del skyldes værdireguleringer inden for Maersk Drilling og Maersk Supply Service, som altså ikke påvirker pengestrømmen, og selve det underliggende resultat synes samlet set ikke at have skuffet aktiemarkedet.

Det var udmeldingen om, at bestyrelsesformanden Michael Pram Rasmussen fratræder ved den ordinære generalforsamling i slutningen af marts. Det var der næppe mange, som havde regnet med, og timingen må da også siges at være højst usædvanlig. Dels fordi A.P. Møller-Mærsk befinder sig midt i en gennemgribende strategiproces, hvor man efter tidligere års frasalg af delejerskabet af Dansk Supermarked og Danske Bank nu er i færd med at gennemføre en udskillelse af olie- og gasaktiviteterne, så det nuværende A.P. Møller-Mærsk bliver en rendyrket shipping- og logistikvirksomhed.

Dels fordi det blot er otte måneder siden, at bestyrelsen med Michael Pram Rasmussen for bordenden overraskende fyrede Nils Smedegaard Andersen som CEO og koncernchef.

Men Danmarks største virksomhed har også sagt farvel til andre topchefer i de øverste lag – bl.a. gruppens CFO Trond Westlie, så det nærmest kunne frygtes at være et mønster og et advarselssignal for investorerne.

Det er meget vanskeligt at forestille sig, at Mærsk McKinney-Møller havde ønsket sig et sådant forløb, og set fra aktiemarkedets side virker det, som om der er noget, der ikke er helt godt på broen.

Det er meget vanskeligt at forestille sig, at Mærsk McKinney-Møller havde ønsket sig et sådant forløb, og set fra aktiemarkedets side virker det, som om der er noget, der ikke er helt godt på broen.

I virkeligheden er den igangværende strategi, som skal afvikle det børsnoterede selskabs konglomeratstruktur, i højere grad noget, som sker for at tilfredsstille aktiemarkedet end for at leve op til ånden i A.P. Møller-Mærsk. Konglomerat-tanken passer ikke de dominerende institutionelle investorer, da en væsentlig del af deres opgave ifølge deres selvforståelse netop er at diversificere deres aktieporteføljer inden for brancher og geografiske områder, så det ønsker de ikke, at virksomhederne gør for dem, og kræver derfor en rabat på aktiekursen.

I A.P. Møller-Mærsks historiske selvforståelse har det været et centralt element at kombinere investeringerne i forskellige brancher, netop fordi man opererede inden for meget cykliske områder med væsentlige udsving, hvor man så kunne have fordel af at have en mere stabil indtjening samt have penge til at investere f.eks. inden for shipping eller olie, når markederne var i bund, fordi man havde gode pengestrømme fra eksempelvis Danske Bank og Dansk Supermarked.

Det er interessant, at med etableringen af et holdingselskab oven over det børsnoterede selskab, vil konglomeratkonstruktionen delvist kunne leve videre, samtidig med at man gør, hvad aktiemarkedet gerne vil have. Man kan så diskutere, om det indtil videre er blevet belønnet, men vurderingen heraf forstyrres noget af de turbulente markedsforhold på containermarkedet og i olie- og gasindustrien.

Interessant er det også, at kompetencer, som der åbenbart ikke kunne findes plads til i den børsnoterede del af virksomheden, har fundet plads i holdingselskabet. Og det vil derfor også være interessant, om Michael Pram Rasmussen skal have en rolle her, hvilket foreløbig intet dog tyder på.

Positivt, trods al uroen, er det dog, at der i dag står en rigtig shippingmand ved roret i A.P. Møller-Mærsk. Søren Skou må familien være glad for og vi andre småaktionærer ligeså.

Positivt må man imidlertid også bedømme valget af efterfølger på formandsposten for bestyrelsen. Jim Hagemann Snabe har ganske vist kun været i bestyrelsen i ca. et år, men han har et spændende generalieblad, selv om han ikke har lært at styre et skib. Han har gennem en lang karriere i tyske SAP været dybt inde i løsning af næsten enhver branches udfordringer, og han må derfor antages at være i stand til at kunne sætte sig ind også i A.P. Møller-Mærsks mange udfordringer.

Han må have den faglige ballast på plads mht. udnyttelse af digitaliseringen, som bliver en fortsat stor udfordring for alle ”den gamle økonomis” virksomheder, og så virker det til, at han ikke blot vil kræve flere regneark, men tilsyneladende har en kapacitet i den kreative hjernehalvdel, som forhåbentlig kan løfte A.P. Møller-Mærsk. Han finder simpelthen inspiration fra den klassiske musiks dirigenter.

Peter Falk-Sørensen er direktør i og medstifter af analysevirksomheden Dansk Aktie Analyse A/S.

Læs også