Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Hej, mit navn er Danmark. Jeg går med livrem og seler

Vi befinder os i en digital tidsalder, som vores politikere slet ikke er gearede til at håndtere, skriver direktør.

Er Socialdemokraten Rasmus Horn Langhoff (siddende tv.) og resten af Folketinget rustet til at lave tidssvarende lovgivning for teknologisektoren? Næppe, skriver direktør. Foto: Sisse Dupont

Nu må vi simpelthen vågne op Danmark og dufte til fremtiden. Lørdag aften i Deadline på DR2 ramte debatten om Uber sit absolutte lavpunkt. Ikke kun for den enkelte sag men for Danmarks selvforståelse. Her fortalte Socialdemokratiets Rasmus Langhoff selvsikkert og ordret, at han vil gå med livrem og seler, når det kommer til teknologi. Noget der står i skærende kontrast til, hvad Danmark gerne vil og kan som land.

I forhold til den enkelte sag forstår jeg godt, hvorfor mange har et horn i siden på Uber, når det eneste man hører om, er manglende skattebetaling og det lettere håbløse prædikat piratkørsel. Men lad os lige slå fast, at de skattesager, der har været, har været grundet manglende dansk lovgivning og dermed forvirring på området. Skulle Uber have reageret - formentligt ja. For selvfølgelig skal man betale skat af tjente penge, hvorfor Ubers brugervenlige system er integreret direkte med SKAT via personnummer og dertil udelukkende tracker via GPS for at sikre kundens betaling og indberetning til staten. Modsat almindelige taxaer kan de altså ikke slå taxameteret fra og udføre piratkørsel.

Men det her handler egentlig ikke om Uber. For problemet er ikke Uber. Eller AirBnB for den sags skyld. Problemet er, at vi befinder os i en digital tidsalder, som vores politikere ikke er gearede til at håndtere. Uber er så bare eksemplet her og nu.

Men lad mig lige breake noget: Der kommer flere tilsvarende sager, hvor nye produkter vil udfordre status quo. Som i mange flere - og nogle af disse forhåbentlig fra danske hænder. Men lørdag aften i Deadline stod det soleklart, at vi pt. har knastørre dinosaurer, der ved lige præcis 0 om teknologi til at føre debatten, skrive landets love og definere Danmarks fremtid. Vi bliver simpelthen nødt til at tage diskussionen op på et helt andet fagligt niveau og indse, at det politiske system er forældet og nogle områder ikke kan styres som tidligere. Herunder de områder som bevæger sig med lynets hast som it og teknologi.

At sætte digitale analfabeter til at modarbejde udbud og efterspørgsel er taget ned fra samme sofistikerede hylde som Trumps mur til 150 milliarder.

Peter Holm, direktør.

Et andet smukt eksempel er, at det ved årsskiftet blev besluttet at fordoble afgifter på elbiler, hvilket har betydet, at der i januar blev solgt fem elbiler i Danmark. Fem! Vores norske naboer har samtidig købt 4800.

Der er brug for personer, der ikke er opvokset i den politiske skole, men har erfaring og forstand på det specifikke område; teknologi og it. Vi skal kunne tilpasse os den verden, vi lever i, og vi har brug for profiler, der kan sikre, at vi sammen kan skabe et samfund, der ikke går med livrem og seler ind i fremtiden. For så taber vi.

Af Peter Holm, selvstændig.

BRANCHENYT
Læs også