Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ny underskov af business angels sender pengestøv over danske iværksættere

En ny underskov af business angels er ved at vokse frem herhjemme: Hoteldirektører, koncernchefer og bankfolk med en formue i banken og lyst til et investeringseventyr. De nye engle betyder flere penge i markedet og langt bedre vilkår for den danske startupscene.

Der falder engle ned fra himlen for tiden i det danske iværksættermiljø. Private investorer med risikovillig kapital på lommen melder sig på banen i stor stil, og den trend bliver kendetegnende for 2017. De kaldes engle på grund af de engelske udtryk - business angels - og deres ny fundne interesse for at investere i nye digitale virksomheder og iværksættere er en fantastisk udvikling både for venturemarkedet, iværksættere og den danske vækst generelt.

Hvor det før var næsten udelukkende succesfulde techiværksættere, som kom tilbage og investerede i næste generation, er det nu også forretningsmænd og kvinder fra traditionelle industrier, som melder sig på banen. Der er hoteldirektører, koncernchefer, bankledere, dygtige landmænd og en bred skare af mennesker, der har det til fælles, at de har gjort det godt, og at de gerne vil blive ved med at udvikle sig. De er typisk rundet de 50 og leder efter en aktiv måde at holde sig til ilden og lære hvordan de nye digitale virksomheder fungerer. At lave en række mindre investeringer betyder hånden på kogepladen, hvilket sikrer de engagerer sig aktivt.

Derudover har mange en iværksætter i maven, men havde ikke chancen for at gå den vej i sin tid. Derfor udlever de nu delvis den drøm ved at facilitere muligheden for en ung iværksætter. Her kan de være med i eventyret på sidelinjen, uden at skulle sige deres gode job op og risikere hverken villaen eller ægteskabet.

I startupbydelen Startup Village og i Founders House oplever vi en markant stigende interesse fra engle. Vi arbejder blandt andet sammen med Esben Gadsbøll, som sammen med Danish Business Angels (DANBAN) har indtaget en central position. Alene i København har DANBAN nu over 100 medlemmer. Gadsbøll, som selv blev engel efter hans succes med den netbaserede hvidevareportal Whiteaway, fortæller: »Englene i netværket er primært motiveret af at skabe og ligge tid i noget meningsfyldt, og selvfølgelig håbet om at investere i fremtidens vækstvirksomheder. I dag handler det lige så meget om at kunne hjælpe og rådgive iværksætterne, som om den finansielle del«.

Hvor det før var næsten udelukkende succesfulde techiværksættere, som kom tilbage og investerede i næste generation, er det nu også forretningsmænd og kvinder fra traditionelle industrier, som melder sig på banen.

Tine Thygesen, direktør for Founders House i København og Mesh i Oslo.

Engle investerer typisk et par stykker sammen, fordi syndikering giver mulighed for at lære af de erfarne investorer, som færdes hjemmevant i metrikker og metoder i små agile virksomheder. Techstartups agerer markant anderledes end de etablerede virksomheder, som traditionelle investorer typisk kommer fra. Man skal blandt andet som investor lære at være tryg ved fart, ikke proces, og man skal være ydmyg over, at man kan gøre stor skade ved at insistere på tiltag, som giver mening i et stort selskab, men ikke i et lille startup.

Først og fremmest betyder de mange nye engle mere kapital i markedet og det er et vitalt parameter for at danske iværksættere kan konkurrere med deres internationale kollegaer. Digitale virksomheder konkurrerer globalt fra dag ét, så de går direkte op imod store spillere og startups fra bl.a. USA hvor investeringsrunderne tit er fem gange større end tilsvarende runder herhjemme. Og da kapital er ensbetydende med fart, øger større runder sandsynligheden for succes.

Den øgede kapital giver også en sund konkurrence på markedet. Det sikrer bedre investeringsaftaler for iværksætterne. Tidligere har vi desværre set eksempler på, at betingelserne fra de første investorer har været så stramme, at de reelt har spændt ben for virksomheden. Det sker fx, hvis de tidligere investorer tager så stor ejerandel, at venturefondene afviser at gå ind senere. Virksomheden har så reelt ingen chance for at få tilsat mere kapital og ender med at lukke. 

Et bredere udbud af investorer betyder også en bredere vifte af teknologivirksomheder. I Founders House har vi for første gang to techstartups inden for landbrug.

Tine Thygesen, direktør for Founders House i København og Mesh i Oslo.

En stor positiv konsekvens af den bredere interesse for at investere i unoterede virksomheder er den brede erfaring og netværk disse investorer bringer med sig. Deres kontakter fra et livslangt virke i en industri åbner døre og giver salgsmuligheder, som startups aldrig selv ville kunne åbne, og sikrer de rigtige strategier i den specifikke industri. Generelt har danske startups sværere ved afsætning end udvikling, derfor er adgang til markedet og distribution en strategisk fordel af dimensioner.

Et bredere udbud af investorer betyder også en bredere vifte af teknologivirksomheder. I Founders House har vi for første gang to techstartups inden for landbrug. Hooves bygger en platform, hvor hesteinteresserede bl.a. har adgang til udstyr og stalde, og Farrowtech øger overlevelsesraten af nyfødte smågrise gennem automatisk fødselsovervågning. 

Ud over de mange danske engle, der lige nu viser interesse, oplever vi i innovationsmiljøet i stigende grad, at internationale investorer besøger Danmark for at se efter investeringsmuligheder. Antallet har været støt stigende gennem 2016, og trenden er fortsat stigende. Der giver adgang til spændende netværk og syndikering med dygtige internationale profiler for de danske engle. Derudover begynder bl.a. DANBAN at arbejde på nye modeller, som gør pensionsmidler tilgængelige for danske iværksættere og vækst virksomheder. 2017 ser altså ud til at blive et godt år for alle involveret i danske startups.

Tine Thygesen er CEO og medstifter i to af nordens største startuphubs, Founders House i København og Mesh i Oslo.

BRANCHENYT
Læs også