Gammel Opinion
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sporten kort: Thulesen kyssede på Valentinsdag. Løkke kiggede ind i pejsen

Man kører ikke med langt lys, når ens partner dater en kollega. Gælder også på Christiansborg.

Det gavner sjældent et parforhold, at den ene af parterne begynder at tage på weekendophold med en rigtig sød kollega. I visse kredse er det god tone, at alle i den nye konstruktion er tolerante over for arrangementet, men på ét punkt bryder tingene sammen: Det bliver umuligt at tænke langsigtet. Tidspunktet kan være nok så rigtigt til at udskifte husets tag og give førstesalen en gennemgribende renovering. Men når alt står pivåbent - glem det.

På Valentinsdag i tirsdags vendte Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen hjem fra et symbolsk weekendophold. De to bekendtgjorde i et dobbeltinterview, hvor tætte og nære de på mange områder var blevet.

Parret, der har fundet hinanden, er ham, der holder trekløverregeringens skæbne i sin hånd, og hende, der vil gøre alt for at tage livet af samme regering. Og de gik videre. Kig på fotoet af parret. De to lod sig fotografere sammen i den sofaopstilling, som kongehuset bruger, når en forlovelse deklareres.

Nu har Kristian Thulesen Dahl aldrig lagt skjul på, at han helst står frit. Han er både manden, der holder bukserne oppe på den siddende regering, og manden der trækker dem ned og udstiller regeringens magtesløshed, hvis dét er formålstjenligt. Regeringen får for eksempel lov til at stå med rumpen bar i alles påsyn, hvis Liberal Alliance eller et andet trekløverparti får den idé at skrue på den danske velfærdsmodel. 

En politiskole eller en taxalov kan også bruges til formålet. At tage på et symbolsk weekendophold med kvinden, der vil tage magten fra statsministeren, er en mere raffineret ydmygelse. Dilemmaet er bare, at Thulesen Dahl ikke vil skubbe Lars Løkke Rasmussen helt ud over skrænten. Ved et valg nu står hans parti til en markant tilbagegang og risikoen for at miste sin magtposition.

Mette Frederiksen er også i en skruestik. Selv om romancen med prinsen fra Thyregod udvikler sig til noget forpligtende, mangler de to en håndfuld mandater i at have flertal. De er også fundamentalt uenige om EU-politikken. De skal altså hente mandater hos enten den ene eller anden blok for at få tingene igennem.

Her ligner rød blok, minus Socialdemokratiet, en pose rodfrugtmix med alt fra blegt til højrødt. De er stort set kun enige om at være imod Dansk Folkepartis udlændingepolitik. Så spændende scenarie: Når Mette og Kristian har gennemført en stramning af udlændingepolitikken med stemmer fra et borgerligt parti, skal Mette skynde sig at kysse Kristian farvel og løbe over gaden til de røde og høre, om nogen vil have en goddagkrammer og lægge stemmer til noget velfærdspolitik. Det skal nok blive sjovt.

At tage på et symbolsk weekendophold med kvinden, der vil tage magten fra statsministeren, er en mere raffineret ydmygelse.

Anders Heide Mortensen, erhvervspolitisk kommentator

Trekløverregeringens skruestik er indlysende. Lederen af støttepartiet er notorisk utro med kvinden, der leder oppositionen. Og Lars Løkke og hans ministre kan intet gøre. Prisen for ministerbilerne er at tolerere, at topskatten ikke bliver lettet, at den danske velfærdsmodel ikke bliver ændret, og at den offentlige sektor vokser. 

Tingene kører sådan set. Det ømme punkt er, at ingen af de tre i konstellationen kan tillade sig den luksus at tænke langsigtet. At have ”et politisk projekt”, med et gammeldags begreb. For man skifter ikke et tag eller renoverer husets førstesal, hvis en af parterne i et forhold er begyndt at tage på weekendophold med en rigtig sød kollega fra firmaet.

Anders Heide Mortensen er erhvervspolitisk kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også