Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Medie: EU overvejer at forbyde direktør-bonusser i virksomheder reddet af staten

Ledelsen i virksomheder, som er blevet reddet af staten under coronakrisen, må vinke farvel til store bonusser, ifølge et nyt EU-forslag, som The Guardian har set.

Corona rammer verden
Konkurrence-komissær i EU Margrethe Vestager. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)

Virksomheder, som er reddet ved, at staterne har købt ejerandele, vil blive udelukket fra at udbetale direktør-bonusser

Det viser dokumenter, som det britiske medie The Guardian har haft adgang til.

Restriktionerne vil ifølge avisen omhandle en bandlysning af udbetaling af udbytte samt aktietilbagekøb, som kan pålægges virksomheder, hvor regeringer har taget helt eller delvist ejerskab for at holde dem i live.

Forslaget er ifølge The Guardian udarbejdet af EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager i forbindelse med, at unionen ændrer flere regler for statsstøtte for at muliggøre nye redningspakker i EU-landene.

Virksomheder, som drager nytte af en eventuel redningspakke, vil blive udelukket fra at foretage »aggressiv kommerciel ekspansion finansieret af statsstøtte,« fremgår det angiveligt af dokumentet.

Dertil vil de berørte virksomheder ikke kunne opkøbe konkurrenter eller andre virksomheder inden for deres forretningsområde – dog i et begrænset omfang - indtil statsstøtten er fuldt ud tilbagebetalt.

Ledelsen i virksomhederne vil desuden blive begrænset til at modtage deres grundløn uden ekstraordinære tillæg. »Under ingen omstændigheder bonusser, andre variable eller sammenlignelige vederlagselementer.«

Forslaget er endnu ikke færdigt, og det er ifølge The Guardian ikke sikkert, at det vil blive offentliggjort i sin nuværende form, da meget kan ændre sig, mens forhandlinger finder sted i EU Kommissionen.

Derudover fremgår det af forslaget, at der er behov for yderligere økonomiske tiltag i EU, efter IMF onsdag advarede om, at verden var på kanten til den værste recession siden Den Store Depression i 1930’erne.

Onsdag udtalte EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen desuden, at Europa får brug for en ny Marshall-hjælp lig den, som amerikanerne udarbejdede efter 2. Verdenskrig, for at sætte gang i de økonomiske tandhjul efter sundhedskrisen er overstået.

BRANCHENYT
Læs også