Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sass: DF er ubrugelig for erhvervslivet

Henrik Sass Larsen skyder med skarpt mod Dansk Folkeparti.

»Erhvervsfolk kan ikke bruge populisme til noget som helst. De er nødt til at have stabile og ordentlige rammevilkår i og omkring deres virksomhed,« siger Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).  Arkivfoto: Jens Dresling

Dansk Folkeparti er uden værdi for erhvervslivet, mener erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

»Erhvervsfolk kan ikke bruge populisme til noget som helst. De er nødt til at have stabile og ordentlige rammevilkår i og omkring deres virksomhed.«

Sådan siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), der på det seneste har kunnet mærke en varm velkomst i erhvervskredse.

»De kan jo ikke bruge vindbøjtler, som ligger der og skifter fra sag til sag hele tiden for at gøre sig lækre. Så på den måde er det naturligt, at Socialdemokraterne i sin form arbejder sammen med f.eks. erhvervslivet.«

Et tættere bånd mellem erhvervslivet og Socialdemokraterne kom konkret til syne ved europaparlamentsvalget tidligere på året, da de store erhvervsorganisationer Danmarks Rederiforening og Landbrug & Fødevarers gav penge til Socialdemokraterne.

Opbrud i politiske bånd

Peter Nedergaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, siger:

»Der er sket det, at du både ser lønmodtagerne få tættere forbindelser med Dansk Folkeparti og arbejdsgiverorganisationer have tættere forbindelse til Socialdemokraterne, og der er sket et opbrud, sådan at det er dem, der har magt på det givne tidspunkt, der er interessante.«

I årene op til folketingsvalget i 2011 scorede DF også støttekroner fra erhvervslivet. Pengene kom fra bl.a. A.P. Møller, DA og Landbrug & Fødevarer. Tilsyneladende dog i form af væsentligt lavere beløb, end den borgerlige blok fik, hvor De Konservative og Venstres høst begge lå på den gode side af 40 mio. kr., og hvor DF til sammenligning kun modtog en samlet sum på lidt over 2 mio. kr.

Men kommer erhvervslivets nye økonomiske støtte til Socialdemokraterne som et modsvar til et stadig stærkere DF? Til det lyder erhvervs- og vækstministerens svar:

»En ting, der er vigtig for dansk erhvervsliv, er, hvordan det fungerer i EuropaParlamentet. Det her valg har også været en katastrofe for dansk erhvervsliv, fordi der blev valgt så mange fra de populistiske partier, at det reelt er meget, meget få af vores repræsentanter dernede, som kan hjælpe dansk erhvervsliv, når der skal laves love. Det er et virkeligt stort problem. Alle Dansk Folkepartis medlemmer kan ikke bruges til noget, fordi de er imod foretagendet.«

DF afviser erhvervskritik

I DF kalder EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt kritikken »foruroligende«.

DF høstede hele fire mandater ved valget i maj og er siden blevet medlem af den konservative gruppe i parlamentet, ECR-gruppen, der er den tredjestørste.

»Jeg modtager dagligt henvendelser fra dansk erhvervsliv, NGO’er, fagbevægelse og mange andre, som gerne vil drøfte det kommende arbejde og en fælles indsats for danske interesser. I det lys er det faktisk tankevækkende, hvor dårligt regeringen i flere sager agerer i relation til at forsvare danske sager. Det vil jeg nævne for Henrik Sass, når jeg ser ham,« lyder modsvaret fra Morten Messerschmidt.

DF har ingen fuld medlemspost af hverken EuropaParlamentets udvalg for industri eller indre marked, men har en post i miljøudvalget, som også vejer tungt, oplyser Maja Rasmussen, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa.

»Dansk Folkeparti er dermed ikke uvæsentlig for dansk erhvervsliv, men der vil være nogle, der er mere væsentlige for erhvervslivet at hive fat i,« vurderer hun.

Peter Nedergaard tvivler dog på, hvor stor indflydelse Dansk Folkeparti kan få.

»Problemet i EU bliver, at de (DF, red.) kun i mindre grad kommer med i de konstellationer, som vedtager forslagene,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også