Politik

EU-parlamentarikere: Skattesnyd er bombe under Junckers kommission

Det bør få konsekvenser for EU-Kommissionens formand, at Luxembourg står bag skattesnyd, mener danske MEP'ere.

En lækage fra revisionsfirmaet PwC afslører angiveligt, at EU-landet Luxembourg har hjulpet en lang række af multinationale selskaber med at slippe for at betale skat i Danmark og andre medlemslande. Hvis det er sandt, kan det koste den nye formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker jobbet, mener EU-parlamentariker Jeppe Kofod (S).  Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Hvis det står til troende, at EU-landet Luxembourg har hjulpet en lang række af multinationale selskaber med at slippe for at betale skat af deres profit i Danmark og andre medlemslande, kan det koste den nye formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, jobbet, hvis det er sket, mens han var premierminister i Luxembourg.

Det mener EU-parlamentarikeren Jeppe Kofod (S).

- Vi har brug for klare garantier fra Junckers side om, at han ikke har involveret hverken sig selv eller sit land i ulovligheder. Kan han ikke levere det, er han uegnet som kommissionsformand, skriver Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Morten Messerschmidt, medlem af Europa-parlamentet for Dansk Folkeparti, er enig.

- Det er svært at forestille sig, at han som statsminister og finansminister ikke havde kendskab til den her praksis. Der bør laves en ekstern undersøgelse af eventuelt Den Europæiske Centralbank.

- Det er hævet over enhver tvivl, at han ikke kan blive siddende som kommissionsformand, hvis han har haft det mindste kendskab til sagen, siger Morten Messerschmidt.

En række europæiske aviser - heriblandt Politiken - skriver torsdag om de nye oplysninger, som stammer fra en lækage fra verdens næststørste revisionsfirma, PwC.

Det er 548 skatteaftaler fra 2002 til 2010, som viser, hvordan PwC efter aftale med skattemyndighederne i Luxembourg opsætter selskabskonstruktioner, som fører overskud fra virksomheder som Ikea, Amazon, Heinz, iTunes og Volkswagen i andre EU-lande til Luxembourg.

- Uanset om der er begået ulovligheder eller ej, så virker det overvældende klart, at man bevidst og systematisk har snydt resten af EU's medlemslande for enorme skatteindtægter. Indtægter som burde være gået til hospitaler, velfærd, uddannelse og jobskabelse, men som i stedet er endt i skattely. Det er dybt forkasteligt, siger Jeppe Kofod.

Også skatteminister Benny Engelbrecht (S) kalder afsløringerne "rystende". Hvis oplysningerne passer, er det hans vurdering, at det åbenlyst må være et brud på statsstøttereglerne. Det er Morten Messerschmidt enig i.

Jeppe Kofod og Morten Messerschmidt ønsker begge en uvildig undersøgelse af hele forløbet.

- Jeg kræver, at vi får en undersøgelse af Jean-Claude Junckers rolle i hele dette skattesnydscirkus. Der er dokumentation nok at gå i gang med, siger Jeppe Kofod.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Ny serie fra FINANS: Følg 10 visionære og innovative iværksættere og deres idéer, der har potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også