Gammel Politik

Nogle steder er håbløs gæld værre end andre

Der er stor forskel på chancerne for at få eftergivet gæld. Det handler om, hvor man bor.

Har man adresse i Horsens og kommer i økonomisk uføre af den helt alvorlige slags, er der godt 50 procents chance for at hente hjælp i en gældssanering. Men bor man 40 kilometer væk - i Aarhus - er der pludselig kun knap 25 procents chance for at blive reddet ud af en håbløs situation, skriver Politiken fredag.

Reglerne er præcis de samme, men alligevel er der stor forskel i vurderingerne i de 24 danske retskredse, når det afgøres, om forgældede borgere skal have rettens ord for, at de skal have slettet dele af eller hele deres gæld hos de kreditorer, som de skylder penge.

I Horsens Retskreds fik 54,3 procent af ansøgerne sidste år eftergivet deres gæld. I retskredsen i Aarhus fik 23,1 procent af ansøgerne gældssanering. I Hillerød fik 27,2 procent eftergivet gæld, i Holbæk var tallet 41,7 procent, viser en opgørelse fra Forbrugerrådet på baggrund af tal fra domstolene.

Forskellen lyder meget voldsom. Jeg har ingen forklaring på det, må jeg indrømme

Michael Sjöberg, formand for Dommerforeningen

Sagerne om gældssanering behandles i skifteretten, hvor det som regel er en dommerfuldmægtig, der tager sig af afgørelsen. I Dommerforeningen har man ingen forklaring på, hvorfor borgere er vidt forskelligt stillet landet rundt.

»Forskellen lyder meget voldsom. Jeg har ingen forklaring på det, må jeg indrømme. Umiddelbart ligner det en sag, politikerne skal tage stilling til«, mener formanden for Dommerforeningen, Michael Sjöberg, dommer i Østre Landsret, til Politiken.

Og der er i høj grad brug for, at politikerne griber ind og sørger for ens retningslinjer for alle retskredse, lyder det fra Forbrugerrådet. Sidste år søgte godt 6.000 danskere om gældssanering. En tredjedel af dem fik hjælp.

»De her sager rammer oftest ganske almindelige mennesker, hvis liv tager en drastisk ændring på grund af en ulykke, arbejdsløshed, en dyr skilsmisse eller sygdom. En enorm gæld virker uoverskuelig for mange, som nævner selvmord som eneste mulighed. Vi sender de mennesker længere ud mod afgrunden ved at give dem et afslag. Hvis det sker på en så vilkårlig måde, er det mildt sagt besynderligt«, siger seniorrådgiver i Forbrugerrådets gældsafdeling Annette Mathiasen til Politiken.

Den danske lov om gældssanering, der var unik og banebrydende ved sin vedtagelse i 1984, blev ændret i 2005 for netop at komme regionale forskelle til livs. Det er altså ikke sket, og derfor mener formanden for retsudvalget i Folketinget, Trine Bramsen (S), at det er på tide med et eftersyn.

»Det siger sig selv, at det er noget, vi skal kigge på. Det er i forvejen en svær balance, om man kan få en gældssanering eller ej. Men reglerne skal selvfølgelig holdes på en ens måde på tværs af landet. Det andet er ikke acceptabelt«, siger Bramsen til Politiken.

Kilde: Politiken

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.