Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Salafist-interviews vækker forargelse og debat

Al lovgivning tilhører Allah, og derfor skal muslimer ikke stemme, siger yderliggående muslimer. Salafismen er en farlig pakke af had og terrorstøtte, mener Naser Khader.

I hvidt tøj ses Adnan Avdic, der tidligere var tiltalt i Glostrupsagen. Arkivfoto: Jens Dresling Adnan Avdic (th.) fotograferet, da han besøgte den muslimske gravplads for at vise sympati med den afdøde terrorist, der dræbte to og sårede fem personer under  terrorangrebet mod Krudttønden og den jødiske synagoge. Han poserer sammen med Ubaydulla Hussain fra den yderliggående norske gruppe Profetens Ummah.

”Hvis jeg stemmer, så er jeg med til at give accept til, at profeten Muhammed kan krænkes.”

Sådan forklarer Adnan Avdic hvorfor han sammen med flere andre har været på gaden for at opfordre muslimer til ikke at stemme til folketingsvalget den 18. juni.

Adnan Avdic er salafist, som er en lille fundamentalistisk minoritet i Danmark, og han mener, at al lovgivning tilhører Allah. Derfor er det ikke i orden at stemme på lovgiverne i Folketinget.

Det forklarede han fredag aften i et interview på Tv2 News, som siden har skabt debat og fået stor opmærksomhed på de sociale medier og blandt politikere.

Ifølge den konservative folketingskandidat Naser Khader er det typisk salafisme, som fredag aften blev præsenteret for tv-seerne.

”En del af salafismens dna er had til demokrati. Daglige opfordringer til, at man ikke deltager i demokratiet og lader sig integrere,” siger han.

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, skriver på sin twitterprofil, at hvis det overhovedet kan lade sig gøre, så skal Adnan Avdic ud af Danmark.

Det at sige ’lad være med at stemme’ er ikke en trussel, men vi skal forstå, at det er en del af en større salafistisk-pakke, der både handler om had til jøder, støtte til Islamisk Stat og kan være en af de første veje henimod at havne i Syrien

Naser Khader
I interviewet, der blev foretaget live på grundlovsdag og endte med, at Adnan Avdic rev sin mikrofon af med ordene ”til helvede med grundloven”, sagde salafisten, at alle love bør komme fra Allah.

Efterfølgende havde Tv2 værten, Allan Silberbrandt, SF’eren Özlem Cekic i studiet og fik hendes reaktion på udtalelserne om, at muslimer ikke bør stemme til valget.

”Jeg er helt rystet. Men man skal huske, at han tilhører salafisterne, som er dem, der sender syrienskrigere afsted. De støtter terrorister, som slagter børn,” sagde hun blandt andet og påpegede at langt de fleste muslimer gerne vil demokratiet og er uenige med Adnan Avdic rabiate syn.

velfærdsstaten er muslimsk

Under interviewet sagde Adnan Avdic, at han ikke har noget problem med den danske velfærdsstat. Ifølge ham var den første velfærdsstat nemlig muslimsk.

Lørdag morgen var endnu en salafist på skærmen. Denne gang var det Abu Ubaydillah, der er talsmand for gruppen ”Kaldet til islam”, der gentog opfordringen til ikke at stemme og i den sammenhæng kaldte Helle Thorning-Schmidt for en diktator. Kaldet til islam er ligesom Adnan Avdic salafister.

Mens hans udtalelser ryster Özlem Cekic og får Søren Pind til at kalde på en udvisning, så er Naser Khader glad for, at salafismen gennem de to interview kommer frem i lyset.

”jeg synes at det er fint at de bliver udstillet, så man kan få en diskussion, hvor muslimer også deltager, og hvor vi har mulighed for at sige til dem, at de er helt galt afmarcheret,” siger han til Jyllands-Posten.

I 2005 blev Adnan Avdic tiltalt for at planlægge terror i den såkaldte Glostrup-sag, men blev to år senere frikendt i retssagen. Han repræsenterer ikke nogen organisation, men blev i interviewet præsenteret som Salafist.

Fra tilbagetrukket pietisme til jihad

Salafismen har et andet udtryk og baggrundshistorie end den islamisme, som blandt andet Hizb ut-Tahir repræsenterer i Danmark. Det forklarer professor i koran- og islamstudier ved Københavns Universitet Thomas Jøhnk Hoffmann.

Traditionelt har salafismen fokuseret på at lægge afstand til den moderne verden og leve et pietistisk liv. Det kan ifølge ham delvist sammenlignes med amishfolket i USA, og traditionelle salafister ville ifølge ham ”dyrke deres egen drøm om den tid, hvor profeten og hans fæller levede”.

Jeg er helt rystet. Men man skal huske, at han tilhører salafisterne, som er dem, der sender syrienskrigere afsted. De støtter terrorister, som slagter børn

Özlem Cekic
”Men det der er sket er, at salafismen har fået et mere aktivistisk og politisk udadvendt udtryk,” siger han og fortæller, at en del af salafismen i dag er inspireret af grupper som al-Qaeda og vægter jihad som meget vigtig i deres religiøse selvforståelse.

Naser Khader mener ikke, at det er et problem, at salafister får taletid i de danske medier. Til gengæld mener han, at der skal gøres en indsats for at stoppe at salafistiske prædikanter har mulighed for at påvirke unge muslimer gennem landets moskeer.

”Det at sige ’lad være med at stemme’ er ikke en trussel, men vi skal forstå, at det er en del af en større salafistisk pakke, der både handler om had til jøder, støtte til Islamisk Stat og kan være en af de første veje henimod at havne i Syrien,” advarer han og siger samtidig, at han vil bede justitsministeriet om forslag til, hvordan man kan stoppe hadaktiviteter i moskeer og gør en indsats for at holde hadprædikanter væk fra unge og teenagere.

Under fredagens interview påpegede Adnan Avdic, at det ikke kun er fundamentalistiske muslimer som salafister og Hizb ut-Tahir, der ikke stemmer på grund af deres religion. Heller ikke Jehovas vidner er at finde i stemmeboksene.

Rabiate udtalelser kan have modsat effekt

Seniorforsker, cand.scient.pol, ph.d Yosef Bhatti fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning har tidligere forsket i indvandreres valgdeltagelse.

Ifølge ham vil en opfordring fra salafister til ikke at stemme ikke have en negativ effekt på valgdeltagelsen, med mindre det drejer sig om personer, som allerede sympatiserer med salafismen.

Til gengæld kan de rabiate udtalelser på tv også have den modsatte effekt.

"Det kan overbevise nogen, men omvendt ved vi også, at hvis der er nogle grupper som folk opfatter som skøre, så kan det lige så godt have den modsatte effekt,” siger han.

Generelt er det de samme ting der gør sig gældende for indvandrere som for danskere, når det kommer til valgdeltagelse, nemlig faktorer som uddannelsesniveau og alder. Oprindelseslandets demokratiske dyder eller mangler spiller dog også ind.

”Valgdeltagelse er lav for indvandrere fra muslimske lande, men mange af dem er også tredjeverdensland, så det er svært at vide, om det har noget med religion at gøre,” siger han.

Senioforskeren mener ikke, at det er tilstrækkeligt undersøgt, om religion spiller en rolle i forhold til valgdeltagelse, men mener ikke, at salafisternes opfordring overordnet vil have en effekt på, om og hvordan folk stemmer.

BRANCHENYT
Læs også