Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Neergaard: Alle kontanthjælpsmodtagere skal altid stå til rådighed

Regeringens nye kontanthjælpsloft skal give op til 4.600 kr. mere, inddrager al ferie og genindfører kravet om 225 timers arbejde for at modtage ydelsen. Finans giver her overblikket.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen fremlagde regeringens bud på et moderne kontanthjælpsloft, der øger afstanden mellem den samlede ydelse og et mindstelønsjob med op til 4.600 kr. om måneden.   Foto: Katinka Hustad

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen præsenterede i dag regeringens planer for det såkaldte moderne kontanthjælpsloft, som Venstre først omtalte i foråret.

Ministeren forklarede "det moderne" i det moderne kontanthjælpsloft således:

»Det består i, at vi lægger et loft over den samlede ydelse uden at røre ydelsen og børnehjælpsydelsen, men at man kan opnå en sikker, økonomisk gevinst ved at tage et job til mindsteløn.«

Grundlæggende bliver der ikke pillet ved størrelsen på selve kontanthjælpsydelsen eller børnehjælpsydelsen. Det, der bliver lagt loft over er, hvor meget man kan få i andre tilskud såsom boligtilskud.

Dermed vil der blive mellem 1.900 kr. og 4.600 kr. mere til rådighed om måneden i forskel på den samlede ydelse og det, man kan tjene ved at have et job til den overenskomstbestemte mindsteløn på ca. 18.500 kr.

Samlet giver det 515 mio. kr., som skal med i puljen, når regeringen i foråret 2016 fremlægger næste fase af jobreformen, hvor målet er at sænke top- og bundskat. Beskæftigelseseffekten er ifølge ministeriet 650 personer.

Incitamentet til at arbejde styrkes yderligere ved at indføre en 225 timers regel for både ægtepar og ugifte i kontanthjælpssystemet. Det strammere krav betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde mindst 225 timer indenfor et år for at fastholde retten til den fulde kontanthjælp. Det svarer til ca. seks ugers arbejde.

Sker det ikke, vil en enlig få reduceret kontanthjælpen med ca. 1.000 kr., mens ægtepar vil miste den enes kontanthjælp.

Samtidig foreslår regeringen også, at retten til fem ugers ferie med kontanthjælp, som kom i 2012, afskaffes, og at ydelserne til unge i kontanthjælpssystemet bliver ens for både dem med og uden en uddannelse.

»Alle kontanthjælpsmodtager skal altid stå til rådighed,« lød det fra ministeren.

Neergaard Larsen oplyste, at der siden 2011 er sket en stigning i antallet af folk på kontanthjælp fra 129.000 til 153.000 i dag. Antallet af ægtepar, hvor begge modtager kontanthjælp, er steget med 2.340 – svarende til 50 pct. – til i alt ca. 7.000 ægtepar.

For ægtepar med tre børn vil rådighedsbeløbet ved at gå fra kontanthjælp til et mindstelønsjob stige fra 1.400 kr. om måneden i dag til 3.700 kr.  

BRANCHENYT
Læs også