Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Cepos til S-formand: Vær med til at sænke topskatten

Den liberale tænketank ser det ikke som en positiv nyhed, at Mette Frederiksen nægter at sænke topskatten.

Cepos håber at få Mette Frederiksen (S) med på at sænke topskatten. Foto: Carsten Bundgaard

Når der bliver forhandlet skattereform i løbet af foråret, kommer topskatten ikke til at blive sænket fra de nuværende 15 pct.

I hvert fald ikke hvis Socialdemokraterne sidder med til forhandlingerne.

Det slog partiets formand, Mette Frederiksen, fast tidligere lørdag over for DR Nyheder.

»Jeg kan godt lide princippet om, at de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder. At sænke topskatteprocenten vil entydigt gavne dem, der i forvejen har de højeste lønninger,« sagde hun.

Den udmelding falder ikke i god jord hos den borgerlig-liberale tænketank Cepos.

»Topskatten er en af de mest væksthæmmende skatter, vi har. Det er en skat på det, der skal gøre Danmark mere velstående. I øvrigt er topskatten ikke bare en typisk velhaverskat. Den betales også af omkring 5.000 sygeplejersker og 5.000 skolelærere,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom ved Cepos, til Finans.

Både Liberal Alliance og Venstre er særdeles indstillet på at sænke topskatteprocenten. Faktisk står det i Venstres regeringsgrundlag, at der er et behov for topskattelettelser.

Ifølge den seneste opgørelse fra OECD er Danmark det land med mindst ulighed, efterfulgt af Slovenien, Slovakiet og Norge.

Sænkes topskatten med fem procentpoint, vil Danmark dog falde til en tredjeplads på listen, viser beregninger fra Cepos.

»Danmark vil stadig være mere lige end Sverige, Norge og Finland. Fem procentpoint lavere topskat koster omkring 2,5 mia. kr. på de offentlige indtægter. Det kan sagtens findes på et udgiftsbudget på 1.100 mia. kr,« siger Mads Lundby Hansen.

I 2012 blev den seneste skattereform vedtaget i et samarbejde mellem SR-regeringen, Venstre og Det Konservative Folkeparti. Ved den lejlighed blev topskatten hævet, hvilket betyder, at man nu betaler topskat, hvis man har en månedsløn på 42.330 kr. eller derover.

BRANCHENYT
Læs også