Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

I Frankrig skal ansatte have ret til at ignorere arbejdsmails i fritiden

Tag en mental fridag - og træk stikket helt ud. Der er store fordele for alle ved at ansatte lærer at holde fri, når de har fri.

Enkeltstående fridage til mental afkobling er en fordel både for de ansatte og deres arbejdsgivere, fastslår eksperter. Foto: Thomas Larsen

Det kan være svært at finde balancen mellem arbejde og fritid, men nu vil den franske arbejdsminister forsøge at tegne grænsen klarere op.

Ifølge franske medier vil arbejdsminister Myriam El-Khomri i løbet af nogle uger komme med et nyt initiativ, som skal give ansatte ret til at ignorere arbejdsmails i fritiden. Det skriver den engelske avis Metro.

Idéen blev oprindeligt fremsat af en erhvervsleder, Oranges Bruno Mettling, som argumenterede for, at ansatte er mere effektive, hvis de har en ordentlig balance mellem arbejde og privatliv.

Så meget arbejde
 • Så mange timer er den gennemsnitlige årlige arbejdstid i udvalgte lande ifølge OECD:
 • Danmark: 1436
 • Canada: 1704
 • Frankrig: 1473
 • Tyskland: 1371
 • Grækenland: 2042
 • Italien: 1734
 • Japan: 1729
 • Schweiz: 1568
 • Storbritannien: 1677
 • USA: 1789
Kilde: OECD og Metro.

I 2014 lavede Technologia en undersøgelse, som viste at 3,2 mio. franskmænd var i fare for at brænde ud, fordi deres arbejdsgivere ikke respekterer deres ret til at koble fra.

»Der er meget overarbejde. De fleste ansatte holder sig ikke strikt til arbejdsugen på 35 timer. Vi har en dårlig selvkontrol, når det gælder ny teknologi. Arbejde griber ind i folks privatliv. Før var grænsen mellem arbejde og privatliv klart adskilt,« siger Jean Claude Delgenes, direktør i Technologia, ifølge Metro.

Til BBC fortæller den 32-årige marketingdirektør Amy Vale fra New York, USA, at hun nogle gange tager en »mental fridag« for at lade batterierne op. Dagene tilbringer hun ofte ved stranden offline.

»Jo mere jeg er forbundet med mine mobile enheder i dagligdagen, jo vigtigere bliver de her dage for at tage en pause og blive nulstillet,« siger Amy Vale til BBC.

Ifølge en ekspert er det en god idé, at gøre som marketingdirektøren. Både for den ansatte og arbejdsgiveren.

»En dags afkobling kan give to uges ekstra produktivitet. Vi sjusker, når vi bliver trætte, og så tager alting længere tid,« siger livscoach Michele Caron fra Toronto, Canada.

Ledelsescoachen Susan Begeman Steiner med base i Zürich, Schweiz er enig i, at det giver fordele for alle parter, når ansatte hiver en dag ud af kalenderen og lader op. Det giver højere produktivt og mindre stressede medarbejdere.

»Det er en dag, hvor man hjælper andre, fordi man selv slapper af,« siger Susan Begeman Steiner til BBC.

BRANCHENYT
Læs også