Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kvinde, du kan ikke gifte dig til en god pension

Kvinders pensionsformue er betydeligt mindre end mænds, og det kan have store konsekvenser, hvis man bliver skilt, fortalte to advokater på konferencen Kvindeøkonomien på Christiansborg.

Underdirektør Anne Seiersen fra Forsikring & Pension advarer kvinder om, at de ofte vil stå markant dårligere end deres mandlige partner i tilfælde af en skilsmisse. Hun opfordrer ægtepar til at indgå en ægtepagt. Foto: Forsikring & Pension

Kvinders pensionsformuer udgør i gennemsnit kun 80 pct. af mændenes. Det er ikke fordi, kvinder er dårlige til at spare op, men en række forhold på arbejdsmarkedet og i lovgivningen gør, at kvinder oftest ender arbejdslivet med en mindre formue end mænd. Og det kan have store konsekvenser ved en eventuel skilsmisse. 

Sådan lød pointen fra Anne Seiersen, underdirektør i Forsikring & Pension, og Anne Broksø, formand for Danske Familieadvokater, ved et oplæg til konferencen Kvindeøkonomien mandag på Christiansborg.

Kvinder og mænd betaler ofte lige meget af deres løn til pension, men kvinders løn er gennemsnitligt 10 pct. lavere end mænds, når de stopper karrieren. Det skyldes blandt andet, at kvinder tager mere barsel, og at cirka 35 pt. af kvinderne arbejder deltid, forklarede Anne Seiersen. Til sammenligning arbejder kun 16 pct. af mændene på deltid.

Man kan ikke gifte sig til en god pension, og man kan ikke lade sig skille til en god pension.

Anne Seiersen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Læg hertil, at arvelovens ændring i 2007 betyder, at man som ægtepar ikke længere er pålagt at skulle dele sin pension lige, hvis man bliver skilt. Det stiller altså kvinder markant dårligere end mænd i en eventuel skilsmisse, hvis de har været længe på orlov eller har arbejdet på deltid for at få husholdningen til at løbe rundt.

»Jeg vil komme med en morale her: Man kan ikke gifte sig til en god pension, og man kan ikke lade sig skille til en god pension,« sagde Anne Seiersen inden Anne Broksø fik ordet.

Næsten 40 pct. af ægtepar kender ikke til reglerne for, hvordan pension skal deles ved skilsmisser, og kun 7,5 pct. har oprettet en ægtepagt, der tager højde for netop dette, fortalte Anne Broksø. Hun opfordrede til, at man tidligt i ægteskaber tager stilling til, hvad der skal ske, såfremt man bliver skilt.

»Mit ønske ville være, at man fra politisk side får indført aftalefrihed, så man som ægtepar frit kan aftale, hvordan pensionen skal deles,« sagde Anne Broksø.

BRANCHENYT
Læs også