Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kommuner får 2,4 milliarder kroner tilbage næste år

Venstre og Dansk Folkeparti sender næste år det omdiskuterede omprioriteringsbidrag tilbage til kommunerne.

De 2,4 milliarder kroner, som landets 98 kommuner tilsammen skal finde i besparelser næste år, bliver alle ført tilbage til kernevelfærd i kommunerne.

Det er situationen, efter 43 stemte for, ni stemte imod, og 55 hverken for eller imod Venstre-regeringen og Dansk Folkepartis fælles forslag under torsdagens afstemning i folketingssalen.

Fakta
Omprioriterings-bidraget
  • Regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag indbærer, at de 98 kommuner skal effektivisere for 1 procent på de kommunale budgetter i årene 2017, 2018 og 2019.
  • Kommunerne skal dermed spare 2,4 milliarder kroner om året de nævnte år – penge som så kan bruges på andre ting såsom velfærd alt efter regeringens ønsker.
  • Rød blok mener, at besparelserne i kommunerne vil føre til nedskæringer i den nære velfærd og ramme ældre- og børneområdet hårdt.
De mange blanke stemmer kom fra rød blok, der ønsker omprioriteringsbidraget helt afskaffet, men som dog ikke vil spænde ben for, at kommunerne får pengene tilbage i 2017.

Afstemningen efterlader usikkerhed om, hvad der skal ske med omprioriteringsbidraget for 2018 og 2019 - og det mødte under onsdagens hasteforespørgselsdebat kritik fra Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht:

- Udfordringen er, at man ikke har en afklaring for 2018 og 2019. Desuden er der nogle ret svære bløde formuleringer i den vedtagelse, der ligger. Der står, at man "bør" føre pengene tilbage - ikke at man "skal" føre pengene tilbage, sagde han.

- Vi skal ikke ende med en gummiparagraf, så pengene ender med at blive brugt til noget helt andet alligevel.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har forsikret, at forslaget ikke åbner for, at pengene kan gå til skattelettelser eller andre ting, der ikke kan betegnes som kernevelfærd i kommunerne.

Fordelingen af de 2,4 milliarder kroner skal ske under forårets forhandlinger med kommunerne og til efterårets finanslovsforhandlinger, påpegede finansministeren samtidig.

Han vil ikke løfte sløret for, hvad der skal ske med omprioriteringsbidraget i 2018 og 2019. Da Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, onsdag blev bedt om at svare på samme spørgsmål i folketingssalen, lød svaret:

- Der forestiller vi os sådan set, at der skal ske det samme. Men kommunernes økonomi fastlægges for et år ad gangen.

- Det aftalesystem anerkender vi fuldt ud.

BRANCHENYT
Læs også