Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

55 af landets førende økonomer: Her er Danmarks bedste og værste vækstpartier

Liberal Alliance og De Radikale har samlet set den bedste pakke af politiske forslag til at kickstarte væksten i Danmark, lyder det fra landets førende økonomer.

De Radikale og formand Morten Østergaard (tv.) har tilsyneladende lyttet til økonomerne. Foto: Philip Davali.

Liberal Alliance og Radikale Venstre har samlet set det bedste bud på, hvordan vi skaber vækst i Danmark. De dårligste partier er Alternativet, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

Sådan lyder dommen fra landets førende økonomer.

Finans’ Økonomiske Panel har i en blindtest bedømt 26 konkrete politiske forslag til, hvordan vi øger væksten i Danmark, og her fik forslagene fra De Radikale og LA samlet set flest stemmer.

»Partierne foreslår nogle af de geværgreb, der ligger lige for, hvis vi skal skabe vækst,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian.

»De lægger stor vægt på økonomiske incitamenter, og forslagene flugter rimelig pænt med anbefalingerne fra Nationalbanken og De Økonomiske Vismænd, så det er næppe helt uretfærdigt, at de ligger i toppen.«

Sådan har vi gjort
  • Finans bad erhvervs- og vækstordførerne fra Folketingets ni partier komme med tre konkrete forslag til at skabe vækst i Danmark. Det resulterede i 26 forskellige forslag. De ni, der sendte forslag, er: Morten Bødskov (S), Ida Auken (R), Brian Mikkelsen (C), Troels Lund Poulsen (Erhvervs- og vækstminister (V), Joachim B. Olsen (LA), Pelle Dragsted (Enhedslisten), Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Hans Kristian Skibby (DF).
  • Vi sendte forslagene ud i Finans’ Økonomiske Panel og bad hver respondent "vælge de tre forslag, som du mener, bedst skaber vækst i dansk økonomi." Der sidder 72 økonomer i panelet. Økonomerne kommer fra tænketanke, universiteter, handelsskoler, interesseorganisationer og finansielle virksomheder. Der er maksimalt to med fra hver interesseorganisation og tænketank.
  • 55 økonomer gennemførte spørgeskemaet.

Dansk økonomi vokser i sneglefart, og vi er reelt fattigere nu, end vi var for 10 år siden, hvis man renser for inflation, viser tal fra den svenske bank SEB. Lavvæksten betyder færre penge til sygehuse, plejehjem og privatforbrug.

Finans bad alle Folketingets partier sende tre konkrete forslag til at skabe vækst. Efterfølgende vurderede 55 økonomer forslagene. Her fik Liberal Alliances i alt 35 stemmer og De Radikales 33. De Konservative kom ind på tredjepladsen med 29. De tre partier slog et pænt hul ned til SF på fjerdepladsen med 20 stemmer.

Det enkeltstående forslag, som suverænt flest økonomer peger på, kommer fra De Radikale. Partiet foreslår at investere »massivt« i uddannelse og som minimum bruge 1 pct. af det offentlige budget på forskning og uddannelse. Knap 4 ud af 10 økonomer krydsede af ved det forslag.

SF's forslag om få »flere unge og ledige« til at tage en uddannelse som faglært fik næstflest med 31 pct. På tredjepladsen kommer forslaget om at afskaffe topskatten, som både LA og Konservative har valgt som en af deres tre vækstideer.

»Det er helt åbenlyst rigtigt, at vi skal satse mere på forskning og uddannelse,« siger cheføkonom i den svenske bank Thomas Thygesen. Vi får nemlig næppe gang i hjulene, hvis vi udelukkende skærer i overførselsindkomster og sænker skatterne, siger han.

»Det er exceptionelt billigt at investere lige nu - finansmarkedet giver reelt penge til staten for at låne – så det er nu, hvis man skal investere i sygehuse, motorveje forskning og universiteter for at løfte væksten,« siger han.

De Radikales erhvervsordfører, Ida Auken, er »selvfølgelig glad« for resultatet.

»Regeringen har valgt at gå den modsatte vej og skåret markant ned, så det er godt at se opbakning,« siger hun.

Alternativet kom ind som nummer sjok med fem stemmer til de tre vækstideer. Økonomerne havde heller ikke meget tillid til de forslag, der kom fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der fik hhv. 7 og 11 stemmer i alt.

Rettelse: Konservative lå i den første udgave nummer fire. De ligger nr. 3 med 29 stemmer. Resten af listen er uforandret.

BRANCHENYT
Læs også