Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Rød blok kalder regeringen i hastesamråd om landbrugspakke

Lars Løkke Rasmussen og Esben Lunde Larsen kaldes i samråd om landbrugspakke, der kan stride mod EU-regler.

Esben Lunde Larsen skal i samråd om landbrugspakken, efter en henvendelse fra EU indikerer, at den kan være i strid med flere EU-direktiver. Foto: Line Ørnes Søndergaard

Socialdemokraterne og Enhedslisten kalder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i hastesamråd, efter at et brev fra EU viser, at den omstridte landbrugspakke kan være i strid med hele tre EU-direktiver.

Samtidig vil SF have regeringen til at indkalde samtlige partier til nye forhandlinger.

Udmeldingerne fra oppositionen kommer, efter at EU-Kommissionen i et brev til miljø- og fødevareministeren oplyser, at landbrugspakken ser ud til at være i strid med vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet.

Avisen Information er i besiddelse af kommissionens skrivelse.

Socialdemokraternes miljø- og fødevareordfører, Simon Kollerup, kalder brevet fra EU for en "bombe" under landbrugspakken.

- Hvis ikke regeringen får styr på de her mange problemer i landbrugspakken, så vil konsekvenserne blive enorme for Danmark, siger han.

Både han og Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding, vil have Esben Lunde Larsen i samråd. Maria Gjerding kræver yderligere, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer med.

- Det er ekstremt alvorligt, at vi nu får bekræftet, at landbrugspakken er i strid med gældende miljøregler og dermed er ulovlig. Det er præcis det, vi har advaret om i de seneste måneder, siger hun og opfordrer regeringen til "at rulle de mest forurenende elementer fra landspakken tilbage".

I brevet fra EU hedder det, at landbrugspakken kan føre til forværring af tilstanden i vandmiljøet og grundvandet.

Årsagen er, at man har tilladt øget gødskning og ophævet randzonerne, samtidig med at de kompenserende tiltag enten er frivillige, endnu ikke på plads eller måske først virkningsfulde om flere år.

Landbrugspakken var tidligere på året en politisk varm kartoffel, og under forhandlingerne blev der fra flere sider advaret om, at den kunne være i strid med EU-retten.

Sagen kostede daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) jobbet. Siden overtog Esben Lunde Larsen posten.

Læs også