Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Miljøfolk glæder sig over EU-slag mod landbrugspakken

Den danske landbrugspakke kan blive dyr for alle, når den er i strid med reglerne, siger DN.

Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Tobias Selnæs Markussen/Polfoto

Regeringen skulle have ventet med at indføre en landbrugspakke, indtil man var sikker på, at det kunne lade sig gøre også i forhold til EU-reglerne.

I stedet har Folketinget vedtaget en lov, som kan blive rigtigt dyr for både naturen, landmændene og skatteborgerne.

Det siger Ella Maria Bisschop-Larsen , præsident for Danmarks Naturfredningsforening, efter at EU-Kommissionen i et brev til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu svinger med det gule kort over regeringens stærkt omstridte landbrugspakke.

- Reaktionen fra EU-Kommissionen er bemærkelsesværdig klar, og den understøtter fuldstændig vores bekymring over, at landbrugspakken er i strid med flere direktiver, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Kommissionen skriver ifølge Information i et brev til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at pakken ser ud til at være i strid med tre direktiver: Vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet.

- De slår dermed ned på alle de punkter, vi pegede på, da vi i februar sendte en officiel klage til EU-Kommissionen af frygt for, at landbrugspakken vil sætte 30 års indsats for et rent vandmiljø over styr, siger hun.

- Den hurtige reaktion fra EU vidner om, at de tager sagen alvorligt. Danmark står på en række områder med et forklaringsproblem, og vi er meget spændte på regeringens svar til EU-Kommissionen, som de nu skal komme med inden 10 uger.

- Den store udfordring er, hvordan regeringen vil forklare sig ud af, at man vil træde på speederen i forhold til øget brug af gødning, samtidig med at man slet ikke har de tiltag på plads, som skal begrænse skaderne på miljøet, siger Ella Maria Bisschop-Larsn.

I sin klage til EU-Kommissionen i februar pegede Danmarks Naturfredningsforening netop på, at landbrugspakken tilsidesætter nitratdirektivet, vandrammedirektivet og habitatsdirektivet.

Nitratdirektivet stiller krav om, at beskytte grundvandet og det øvrige vandmiljø mod nitratforurening fra landbruget.

Vandrammedirektivet stiller krav om at opnå god økologisk tilstand i vandmiljøet allersenest i 2027. Habitatdirektivet kræver en gunstig bevaringsstatus af de internationale naturområder.

Læs også