Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nyrup: Dong-salg var en »helt uhørt« fejl, vi aldrig må gentage

Guldregnen over Goldman Sachs viser, at Dong-salget var en katastrofal fejl. Og salget af arvesølvet til spotpris pletter Bjarne Corydons eftermæle, lyder det fra den mangeårige statsminister Poul Nyrup Rasmussen

»Det står fuldstændig klart, at man ikke kommer godt fra at spise kirsebær med folk som Goldman Sachs, medmindre man er ekstremt velpåklædt til det. Og det var vi ikke.« Foto: Niels Hougaard.

Investeringsbanken Goldman Sachs står til at tjene svimlende 11 mia. kroner på blot to år, når den statslige energigigant Dong går på børsen i juni. Det viser, at salget var en »helt uhørt« fejl, og at regeringen solgte arvesølvet alt for billigt.

Sådan lyder fra Poul Nyrup Rasmussen (S), statsminister fra 1993-2001 og mangeårige formand for de europæiske socialdemokrater.

»Jeg sagde dengang, at prissætningen var alt for lav, at tidspunktet var forkert, og at statens tab var for stort i forhold til, hvad man kunne have opnået. Jeg fik desværre ret,« siger han.

Den daværende regering med finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen solgte knap 18 procent af aktierne i Dong til Goldman Sachs for ca. 8 mia. kroner. Dong er nu klar til at gå på børsen, og børspapirerne viser, at man sigter efter en værdi op mod 106,5 mia. kr. Hermed svulmer værdien af Goldman Sachs’ andel til 19 mia. kr. - en fortjeneste på 11 mia. på blot to år.

»Det var en helt utrolig undervurdering af værdierne, og den værdistigning burde komme danske skatteborgere til gode. Salget var en fejlvurdering, som desværre rammer staten i et helt uhørt omfang. Hele sagen er et kæmpe signal til alle om aldrig nogensinde at gøre det igen. Vi er et lille land med få penge, og tabet er simpelthen for stort,« siger Nyrup.

Mens tumulten om Dong-salget var på sit højeste i januar 2014, kritiserede Nyrup regeringens planer om at sælge dele af selskabet. Virksomheden var værdisat til 31 mia. kr., men Nyrup mente, at staten var ved at snyde sig selv, og at værdien lå tættere på 60-80 mia. kr. Det afviste topchef Henrik Poulsen blankt.

»Det mest dramatiske er, at den administrerende direktør nu forklarer, at tredoblingen i værdien skyldes en helt uforudset udvikling i den grønne omstilling. Men det er ikke rigtigt. Vi vidste, hvor stærkt det ville gå med den grønne omstilling. Vi vidste jo, at Dong stod over for nogle attraktive aftaler med vindmølleparker, der ville give et massivt afkast. Det var også derfor, at fx Anders Eldrup (Dongs tidligere topchef) selv investerede massivt. Hele Dong så det jo,« siger Nyrup.

På det tidspunkt manglede Dong kapital, og statsfinanserne var stramme. Er det ikke nemt at være bagklog, og sige at man ikke skulle have solgt?

»Det er korrekt, at Dong havde brug for at få tilført kapital til udviklingsprojekter, der skulle i gang. Men det var et tidsbestemt likviditetsbehov - ikke et langvarigt. Det var det værst tænkelige tidspunkt, man solgte.«

»Der var også andre udbydere på markedet - fx danske pensionsfonde. Hvis de havde overtaget andelen, ville de værdistigninger komme danske pensionister og andre danskere til gode. I stedet dumper de nu ned i lommerne på Goldman Sachs. Det havde også fastholdt de langsigtede investeringsinteresser, hvis man havde danske pensionskasser på banen. Alternativt kunne staten have givet et lån til Dong, som så skulle betales med renter.«

Salget var en fejlvurdering, som desværre rammer staten i et helt uhørt omfang. Det var en helt utrolig undervurdering af værdierne, og den værdistigning burde komme danske skatteborgere til gode.

Poul Nyrup Rasmussen (S), statsminister 1993-2001 og mangeårig formand for de europæiske socialdemokrater

Kritikere vil hævde, at en stor del af den værdistigning, Dong har oplevet, skyldes netop Goldman Sachs indtræden. At de har været til at skabe den værdi?

»Det er ren Goldman Sachs-retorik. Den retorik giver jeg ikke fem flade ører for. Erhvervslivet er fyldt med selskaber, der kan markedsføre Dong på tilsvarende vis, og mange af dem ville skabe tilsvarende værdistigninger.«

Den socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon, der var pennefører på salget, hvordan ser hans eftermæle ud?

»Det skal jo ikke gøres til et personspørgsmål alene, men alle, der har været med til at træffe de beslutninger, har selvfølgelig et ansvar herfor. Og det gælder også den person, du lige har nævnt. Jeg har hele tiden været tydelig om, at jeg var rygende uenig i de dispositioner, der blev truffet. Og nu ser vi konsekvenserne.«

»Nu er det enormt vigtigt, at vi beholder de sidste 50,1 pct. af Dong, uanset hvor stor fristelsen kan være, hvis man ser fortsatte børsstigninger. Her nytter det ikke tænke på, hvad vi kan få af ekstra penge i morgen. Vi skal kigge på det langsigtede perspektiv, og staten må ikke miste sit hjertebarn indenfor fremtidens energiform.«

Det står fuldstændig klart, at man ikke kommer godt fra at spise kirsebær med folk som Goldman Sachs, medmindre man er ekstremt velpåklædt til det. Og det var vi ikke.

Poul Nyrup Rasmussen (S), statsminister 1993-2001 og mangeårig formand for de europæiske socialdemokrater

Mogens Lykketoft (S) udtalte i et interview flere år efter, at han var gået af som finansminister, at hans største fejl var, da han solgte kobberkablerne i forbindelse med privatiseringen af TDC. Er salget af Dong Bjarne Corydons kobberkabel-fejl?

»Vi kan godt tale om Bjarne Corydon, men der var flere med i gamet. Og der var også i Finansministeriet en proces, der var under al kritik, fordi den var så hemmelighedsfyldt, og fordi kun ganske få personer var involveret. Der blev begået - desværre - en gentagelse af de fejl, men på et helt andet niveau. Det gjorde der.«

»Vi har nu fået en skrækindjagende dokumentation for, hvor galt det kan gå, hvis vi ikke tænker os godt om. Det står fuldstændig klart, at man ikke kommer godt fra at spise kirsebær med folk som Goldman Sachs, medmindre man er ekstremt velpåklædt til det. Og det var vi ikke,« siger han.

Læs også