Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Flertal vil sende kandidatstuderende i job og sløjfe SU'en

Regeringen har borgerligt flertal i ryggen til at sende kandidatstuderende i arbejde under uddannelsen.

Foto: Gregers Tycho

Et blåt flertal vil forlænge kandidatstudier til fire år og samtidig sløjfe SU'en.

Regeringen og de øvrige borgerlige partier vil sende kandidatstuderende i arbejde under uddannelsen. De studerende skal have mulighed for at fordoble deres studietid, så en kandidatuddannelse tager fire år i stedet for to.

Ordningen skal først rulles ud på forsøgsbasis, fortæller uddannelsesordfører Jakob Engel-Schmidt (V):

- Vi vil lade unge mennesker tage deres kandidatuddannelse over fire år, mens de har et job 20-25 timer om ugen i en privat virksomhed, der forpligter sig til at have dem ansat i de fire år.

- Det er en frivillig forsøgsordning. De studerende, der foretrækker at tage deres kandidatuddannelse på to år med SU, kan gøre det.

Forsøgsordningen skal i første omgang gælde uddannelser, der er erhvervs- og samfundsrettede samt IT-uddannelser.

- Når man har et relevant job, får erfaring og kontakt til erhvervslivet, så styrker det læringen. Samtidig giver det virksomhederne et højere vidensniveau og kompetencer, de har brug for, siger Jakob Engel-Schmidt.

Risikerer man ikke løndumping?

- Nej. Der er aftalerammer mellem arbejdsmarkedets parter. Og vi ved, at der er mangel på arbejdskraft, så vi tror, at der vil være en stor efterspørgsel på de unge, så de får en ordentlig løn, siger Jakob Engel-Schmidt:

- Det er en forsøgsordning, hvor vi sammen med arbejdsmarkedets parter og universiteterne vil teste, om det kan lade sig gøre.

- Der er et stort behov fra erhvervslivet, og derfor har vi en forventning om, at der er stor forståelse på arbejdsmarkedet for det.

Ud over regeringens støttepartier ser oppositionspartiet SF fornuftige takter i forslaget. Det samme gør Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danske Universiteter og centralorganisationen Akademikerne.

Regeringen har ifølge Jakob Engel-Schmidt endnu ikke en plan for, hvornår idéen skal fremsættes som lovforslag.

BRANCHENYT
Læs også