Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Statsrevisorer beder Rigsrevisionen undersøge Dong-salget

Statsrevisorerne har bedt Rigsrevisionen udarbejde et faktuelt notat om det kontroversielle Dong-salg.

Foto: Niels Hougaard

Rigsrevisionen bliver nu bedt om at se nærmere på statens salg af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det har Folketingets statsrevisorer besluttet på et møde onsdag. Der bliver dog ikke tale om en større kulegravning af salget, som fandt sted tilbage i 2014 under den tidligere regering.

»Vi har bedt om et notat, som ikke skal inddrage fortrolige oplysninger,« siger statsrevisorernes formand Peder Larsen (SF) efter mødet.

At der ikke skal indgå fortrolige oplysninger i det endelige notat skyldes, at notatet ønskes offentliggjort.

Og at statsrevisorerne ikke umiddelbart har valgt at kræve en større undersøgelse af Dong-sagen skyldes, at der i forvejen har været undersøgt og forelagt Folketinget mange oplysninger om salget, lyder det fra Peder Larsen.

Alligevel mener statsrevisorerne, at der er behov for et »kortfattet, faktuelt notat,« hvor de »mest elementære« oplysninger fremgår.

»Vi vil ikke beskyldes for, at vi står i vejen for at undersøge sagen én gang mere. Til gengæld behøver vi ikke at bruge uanede ressourcer på det,« siger Peder Larsen.

Statsrevisorernes opgave er at revidere statens regnskaber og sikre, at skatteborgernes penge bruges korrekt.

I 2013 – forud for salget – blev værdien af Dong sat til omtrent 44,5 mia. kr., efter at de nye investorer havde skudt 11 mia. kr. ind. Da selskabet blev børsnoteret før sommerferien, var prisen steget markant til 98,2 mia. kr.

Tirsdag skrev netmediet Føljeton på baggrund af lækkede dokumenter, at Dong Energy kunne øge sin værdi med 50 milliarder kroner ved at satse på havvindmølleparker. Men disse interne beregninger blev ifølge mediet negligeret af Finansministeriet.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti har på forhånd efterlyst en tilbundsgående undersøgelse af salget.

Dansk Folkepartis statsrevisor, Henrik Thorup, er ikke nødvendigvis tilfreds med resultatet, siger han.

»Jeg er enig med de andre i, at det er en undersøgelse, som vi laver,« sig han og hæfter sig ved, at et notat ikke nødvendigvis udelukker en senere undersøgelse.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper er til gengæld meget tilfreds med resultatet:

»Det er helt klart et stik, vi tager hjem, og en sejr, vi har kæmpet for rigtig længe,« siger hun og tilføjer, at oplægget til rigsrevisionsundersøgelsen, som hun ser det, fokuserer på de rigtige ting (se nedenfor). 

»Vi vil fortsat følge sagen tæt, og for os er det afgørende, at hver en sten bliver vendt, og at Statsrevisorerne har adgang til alle oplysninger,« siger hun.

Allerede i juni henvendte Enhedslistens tidligere medlem af Folketinget Frank Aaen sig til Statsrevisorerne med en opfordring om at sætte en undersøgelse af forløbet omkring salget af DONG i gang.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen oplyser, at han ser frem til resultatet af Rigsrevisionens undersøgelse, og han lover, at Finansministeriet vil bidrage med alle de oplysninger, som Rigsrevisionen måtte ønske.

Notatet, som Rigsrevisorerne nu er blevet bedt om at udarbejde, bør ifølge statsrevisorerne beskrive følgende:

  • Forberedelsen af aktiesalget i Dong, salget og den efterfølgende børsnotering
  • Ledelsens og Finansministeriets rolle i forbindelse med værdiansættelsen og aktiesalget, herunder eventuelle incitamentsstrukturer i for-hold til værdiansættelsen og incitamentsprogrammer for medarbejdere i Dong Energy A/S i forbindelse med aktiesalget
  • Udviklingen i Dong gældsforhold siden årsregnskab 2012, som er behandlet i Beretning 4/2012 om Dong Energy A/S
  • Udviklingen i Dong Energy’s økonomi siden aktiesalget
  • Udbytte siden aktiesalget til Goldman Sachs og til staten
  • Statens ejerskabsrolle efter salget og børsnoteringen
  • Ændringen i selskabskonstruktionen fra aktieselskab til børsnoteret aktieselskab – forhold vedrørende aktionærernes muligheder for indflydelse på virksomheden
  • Udviklingen i Dong Energy’s akties værdi i perioden fra børsnoteringen 9. juni 2016 og frem.

Kilde: Statsrevisorerne

Læs også
Top job