Serier

Britisk finansminister ønsker overgangsaftale med EU

Philip Hammond siger, at Storbritannien "finansielle stabilitet" vil blive skadet uden overgangsperiode.

Brexit - britisk farvel til EU

Den britiske finansminister, Philip Hammond, har offentligt erklæret sin støtte til en overgangsaftale i forbindelse med brexit, da han mener, det vil være "gavnligt, hvis der bliver brugt mere end to år på Storbritanniens udtræden af EU.

Hammond siger, at det britiske erhvervsliv og landets "finansielle stabilitet" vil blive skadet, og han appellerer til "eftertænksomme politikere, om at støtte en overgangsperiode".

Udmeldingen fra finansminister tyder på, at der er intern uenighed i premierminister Theresa Mays regering i spørgsmålet om, hvilken strategi briterne skal anlægge i dets udtræden af EU.

- Jeg tror, at der i vores erhvervsliv og blandt vore politikere - det vil sige blandt eftertænksomme politikere - og i embedsmandsværket på begge sider af Den Engelske Kanal i stigende grad er opbakning til en længere overgangsperiode, så vi kan tilpasse os den nye situation, som vi skal forhandle om, siger han.

Hammond antyder, at de to år, der er afsat nu til brexit-proceduren ikke er tilstrækkeligt med tid til at få forhandlet en aftale på plads med EU.

Den britiske premierminister siger, at hun i marts vil aktivere EU-traktatens artikel 50, som formelt sætter gang i Storbritanniens proces med at forlade EU.

Men den britiske højesteret skal tage stilling til spørgsmålet i en appelretssag, hvis afgørelse ventes i januar.

EU-Kommissionens brexit-forhandler, Michel Barnier, sagde i sidste uge, at forhandlingerne om den britiske exit fra EU kun kommer til at vare omkring halvandet år.

Det betyder, at forhandlingerne om den britiske udmeldelse skal være afsluttet i oktober 2018, så betingelserne for udmeldelsen og det nye forhold mellem EU og Storbritannien kan nå at blive formelt vedtaget i tide.

BRANCHENYT
Læs også