Privatøkonomi
0

Her hitter selvsalg af boligen

Selvsalg af lejligheden eller villaen vinder indpas på boligmarkedet.

Andelen af selvsalg i Region Hovedstaden i år er steget til over det dobbelte i forhold til sidste år. Foto: Ditte Lysgaard Holm.

En ny opgørelse fra boligsiden Boliga, der har sammenlignet antallet af oprettede annoncer på Boliga Selvsalg med ejendomsmægler-annoncer, viser, at selvsalgsannoncerne i august udgjorde 6,6 procent af det samlede antal oprettede annoncer på landsplan.

Sidste år på samme tid var tallet 4,4 procent, og stigningen i år skyldes især en øget andel af selvsælgere på det københavnske andelsboligmarked.

I Region Hovedstaden blev 41,9 procent af andelsboligannoncerne i august oprettet af selvsælgere, mens tallet sidste år lå på 20,6 procent, og på landsplan udgjorde andelsboligernes selvsalgsannoncer 33,9 procent mod 17,1 procent sidste år.

Stor interesse for andelsboliger

Det er navnligt det københavnske andelsboligmarked, der er populært blandt selvsælgerne.

På Nørrebro har 52,8 procent af sælgerne i august valgt selv at stå for salget, mens det for Østerbros og Frederiksbergs vedkommende drejer sig om henholdsvis 47,9 og 47,5 procent.

Ifølge Boliga-direktør Ricco Zuschlag skyldes den høje andel, at hovedstadens boligmarked har medvind i øjeblikket.

- Vi kan se, at rigtig mange klikker på andelsboligannoncerne, og boligerne bliver også solgt lynhurtigt. Derfor har man heller ikke behov for at tilknytte en mægler, eftersom køberne kommer helt af sig selv. Billedet er i nogen grad det samme på markedet for ejerlejligheder i København, siger han.

Stigning for alle boligtyper

Markedet for ejerlejligheder har også oplevet en stigning i selvsalgsannoncer.

I august sidste år var procentandelen på 3,2 procent, og det er steget til 5,8 procent i år, mens selvsalgsmarkedet for villaer har oplevet en stigning fra 1,8 procent sidste år til 2,3 procent af markedet i år.

Fritidshuse og landejendomme udgør stadig en lille del af markedet for selvsalg, men der har alligevel været tale om stigninger for begge boligtyper.

Hvor selvsælgernes annoncer i august sidste år udgjorde henholdsvis 1,6 og 2,1 procent af markedet, er tallet nu oppe på 2,7 og 3,9 procent.

Vil spare mæglersalær

Mens Region Hovedstaden har den største portion selvsælgere, i alt 11 procent af samtlige udbudte boliger i august, er der knapt så mange i de øvrige regioner.

Region Sjælland tager andenpladsen med 4,8 procent, og Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Nordjylland følger efter med henholdsvis 3,9 procent, 3,8 procent og 3,7 procent oprettede selvsalgsannoncer.

En tidligere undersøgelse blandt Boligas brugere har vist, at omtrent halvdelen af selvsælgerne angiver det sparede mæglersalær som hovedargument for selv at stå for salget, mens 20 procent mener, de vil være bedre til at sælge deres bolig end en ejendomsmægler. 16 procent angiver, at de selv har solgt med succes tidligere.

*Opgørelsen tager udgangspunkt i det antal annoncer, der blev uploadet på Boliga af henholdsvis selvsælgere og ejendomsmæglere i august 2013 og august 2014.

BRANCHENYT
Læs også