Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Videncenter: Boligfest er ren spin

Det er kun et fåtal af boliger, der oplever prisstigninger, og det skyldes ikke konjunkturstigninger, fastslår økonom.

Der er ingen boligboble, og den boligfest, som medierne ofte omtaler, er ren spin.

Så kontant er meldingen fra den uvildige bolig-tænketank, Boligøkonomisk Videncenter:

»Det generelle billede af, at boligpriserne stiger i Danmark, er forkert. Det er ren københavneri. Der er tale om et selektivt opsving, som primært foregår i hovedstadsområdet, hvor der slet ikke er så mange ejerlejligheder, som folk tror. Det er et lille udbud, som let bliver presset af prisen,« siger sekretariatschef Curt Liliegreen.

 

For selvom København har mange etageejendomme, er byen primært en andelsbolig-by. Herefter kommer privat udlejning, så støttede boliger og først herefter ejerlejligheder. Boligøkonomisk Videncenter oplyser, at der findes 46.000 ejerlejligheder i etageejendomme i København og heraf er de 18.000 udlejet (eksempelvis som forældrekøb).

I alt et forsvindende lille tal i forhold til, at der er 2,5 mio. boliger i hele landet.

»Det er et todelt marked, og der er meget, der ligger helt dødt,« siger Curt Liliegreen. Han peger på Danmarks Statistiks opgørelse over, hvor mange boliger, der står tomme, og understreger, at selv i større byområder kan over ti pct. af boligerne stå tomme (se kortet herover).

I stedet for de konjunkturstigninger, man ofte hører er årsag til prisstigninger, peger han i stedet på særligt Københavns og Aarhus' byudvikling de seneste år, som årsag til prisstigningerne.

 

Flere og flere bosætter sig i Aarhus og København, for det er ifølge Boligøkonomisk Videncenter blevet mere attraktivt at bosætte sig i bykernen. Drømmen om forstadsvillaen er yt. Nu skal man helt ind i gåafstand til alt. Det presser priserne, ligesom man ser det i andre, større europæiske byer.

Desuden bosætter flere sig nu som singler, og her er netop de mellemstore ejerlejligheder, der har oplevet prisstigninger, attraktive. 70 pct. bor alene i København, og det øger efterspørgslen på lejligheder specifikt.

Og så er det blevet lettere at imødekomme højere priser, fordi renterne er så lave.

»Det skyldes afmatning, lavinflation og ECBs kamp mod deflationære tendenser. Alt sammen krisetegn og ikke just opsvingstegn,« siger Curt Liliegreen og tilføjer:

»Først på det senere har der været tegn på, at prisstigningerne har bredt sig til Københavns omegn og fra lejligheder til enfamiliehuse. I betragtning af Danmarkshistoriens absolut laveste realkreditrente kan det ikke undre.«

BRANCHENYT
Læs også