Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

De mest værdifulde kvadratmeter hænger uden på lejligheden

Værdien af en lejlighed skal nu også måles uden for de fire vægge.

En altan kan være en god investering ikke mindst, hvis man vil leje sin lejlighed ud. Foto: Cathrine Ertmann

De mest værdifulde kvadratmater er ikke nødvendigvis det nye køkken eller det lækre badeværelse. I mange tilfælde hænger de nemlig uden for lejligheden. For altaner er blevet det helt store hit, og det har store konsekvenser for lysten til at flytte ind i en lejlighed og dermed leje- eller købsprisen.

Interessen for en altan er eksploderet de senere år. Efterspørgslen efter lejligheder med altan er ni gange så stor som udbuddet, viser en opgørelse, som en af Danmarks største lejeboligportaler, lejebolig.dk, har foretaget.

»Det er tydeligt, at udbuddet lige nu ikke kan følge med efterspørgslen. Den høje efterspørgsel viser et billede af, at lejlighedens faciliteter i højere grad er det, der betyder noget frem for en lavere husleje, siger direktør for lejebolig.dk,« Michael Eggert.

 

Lejere i København V skal i gennemsnit lægge omkring 20 kr. oven i kvadratmeterprisen, hvis lejligheden er udstyret med en altan. Og i København Ø skal man betale 29 kr. ekstra i kvadratmeterpris for en altan.

Tendensen mærkes også, når der er tale om salg af lejligheder.

»Vi har nogle indikationer på, at altan forøger prisen en anelse i eksempelvis København og på Frederiksberg. Påvirkningen er meget forskellig afhængig af, hvor i landet, lejligheden er beliggende,« konstaterer kommunikationsdirektør for boligsiden.dk, Birgit Daetz.

 

Boligsiden har udarbejdet beregninger for udbudspriser i sager, hvor mægleren har skrevet ordet altan i sin beskrivelse.

Gennemsnitlig udbudspris pr. kvm.

RegionAlle udbudte lejlighederLejligheder udbudt med altan
Hele Landet23.79225.404
Hovedstaden31.16332.038
Midtjylland18.19918.813
Nordjylland16.28418.460
Sjælland14.61016.039
Syddanmark15.11416.394

Kilde: Boligsiden.dk

De sager, der har altan, indgår også i beregningen for alle sager. Så man kan ikke bare trække de to kvadratmeterpriser fra hinanden og sige, at differencen svarer til merprisen for altanen.

Men interessen for altan er altså markant, når lejerne skal vælge, hvor de vil bo.

I København og på Frederiksberg har der det seneste år været 6.253 lejere, som har kæmpet om de godt 721 lejligheder med altaner, der har været udbudt. Og det er der en logisk forklaring på, mener direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Torben Christensen.

 

»Det er et stigende fænomen, for vi vil gerne bo så centralt så muligt, men vi vil ikke opgive muligheden for at kunne sidde ude og nyde solen. Man kan sige, at altaner er blevet den nye parcelhushave i byen, siger Torben Christensen.

Interessen for lejligheder med altan er stor både på ejerlejligheder, lejelejligheder og andelslejligheder. Det betyder bl.a., at man i flere tilfælde ser, at der bliver sat altaner på ældre lejligheder, og det er nærmest utænkeligt at se nybyggeri uden altaner.

»Selv om lejelejligheder med altaner automatisk får en højere husleje, er det et så stort plus hos lejerne, at de er villige til at betale det ekstra for bedre faciliteter, siger Torben Christensen.

Kvadratmeterpriser på lejelejligheder i udvalgte områder:

Områdekvm pris for lejligheder med altankvm pris for lejligheder uden altanForskel
København K1331285
København V13511421
Frederiksberg C1251187
Frederiksberg12611511

Kilde: Lejebolig.dk

BRANCHENYT
Læs også