Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kreative udlejere tjener tykt på tvivlsom boligfidus

LLO kræver lovændring, der kan forhindre private udlejere i at dobbeltudleje via stråmænd til overpris.

Fremleje kan blive en dyr fornøjelse, hvis ejeren benytter en stråmand. Foto: Colourbox

En populær boligfidus blandt private udlejere betyder, at mange lejere må betale en langt højere pris for deres lejligheder, end huslejenævnet finder rimeligt. Det skriver Politiken.

Det kan lade sig gøre, hvis ejeren af lejligheden lejer den ud til en virksomhed, som derefter fremlejer den til en privatperson. En såkaldt stråmandsudlejning. Det åbner muligheden for en tidsbegrænset lejekontrakt, hvor udlejeren kan sætte en højere pris end den oprindelige.

Det må man ikke, og er prisen for høj, kan lejeren klage til huslejenævnet. Men fordi lejeperioden er tidsbegrænset, klager lejerne meget sjældent, fordi de frygter, at en klage vil føre til, at lejemålet ikke bliver forlænget efter udløb.

Selv hvis fremlejeaftalen løber over en årrække, kan lejeren ikke føle sig sikker. Fremlejegiveren kan blot opsige sin kontrakt med ejeren, og så står lejeren med en ugyldig kontrakt.

Den fidus vil Lejernes Landsorganisation (LLO) til livs.

»Når du bor til leje, er du beskyttet af lejeloven, hvis din udlejer for eksempel går konkurs. Men hvis du er fremlejetager, og fremlejegiver opsiger sin lejekontrakt med ejeren eller 'glemmer' at betale sin husleje, ryger du bare ud,« siger Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden, til Politiken.

Han mener, det ødelægger boligmarkedet, og at man bør gøre stråmandsudlejning ulovligt.

Det kan man bare ikke uden videre. Den nuværende lovgivning skal nemlig sikre, at store virksomheder eller institutioner kan leje lejligheder, som de efterfølgende kan fremleje til ansatte.

Boligminister Carsten Hansen (S) kalder boligfidusen for »frastødende«, men han mener allerede, at lovgivningen kan forhindre problemet, da tidsbegrænset udlejning ifølge lejeloven kræver en rimelig begrundelse. Og en begrundelse kan ikke være, at man vil sikre sig mod klager over høj husleje.

Han er dog åben over for en dialog med LLO, hvis problemet er så stort, som organisationen hævder. LLO igangsætter efter påske en undersøgelse, der skal kortlægge boligfidusens omfang.

BRANCHENYT
Læs også