Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Købere i kø efter nye lejligheder

Stor prisforskel på projektlejligheder og eksisterende lejligheder.

Der er for alvor kommet gang i lejlighedsbyggeriet igen. Og køberne står i kø efter de nye lejligheder. Det sætter sig i prisen. Foto: Peter Hove Olesen

Salget af projektlejligheder - altså lejligheder, der ikke er opført, buldrer derudad. I 2013 udgjorde projektsalg blot 3-4 pct. af det samlede salg, nu udgør det 25 pct.

Hver fjerde salg er altså en lejlighed, der ikke opført endnu, og den enorme efterspørgsel har omgående sat sig i priserne. En projektlejlighed i København på 85 kvm koster nu 3,4 mio. kr. En tilsvarende lejlighed i den eksisterende boligmasse koster 900.000 kr. mindre - altså 2,5 mio. kr, viser Homes og Realkredit Danmarks kvartalstal.

 

»Projektsalget er kommet til live igen, efter at gældskrisen sendte det i dvaletilstand. Investorerne har i høj grad har fået interessen tilbage i forhold til at give sig i kast med byggeprojekter i især København, og der er stigende privat efterspørgsel efter projektlejligheder. Det er i hvert fald en bemærkelsesværdig udvikling,« mener cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

 

Han er ikke overrasket over udviklingen, fordi der er fortsat stor søgning mod København. Af samme grund mener han heller ikke, der er tale om spekulation. Før finanskrisen var der voldsom spekulation i projektlejligheder, men situationen er en anden nu, mener han.

»Det er for tidligt at sige, at det er spekulativt drevet. Men det er klart, at projektsalg nemt kan blive mere spekulativt end markedet generelt, da flere køber lang tid før, at boligen står færdig, og dermed nemmere kan spekulere i evt. fremtidige prisstigninger på boligmarkedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

På landsplan steg de gennemsnitlige ejerlejlighedspriser med 2,5 pct. fra februar til marts. Men prisstigningerne i er høj grad drevet af det københavnske marked.

 

Kvadratmeterprisen på en projektlejlighed i København er nu oppe på knap 40.000 kr. mod 33.000 i fjerde kvartal sidste år. Der er med andre ord tale om en pristtigning på 21 pct.

En ejerlejlighed på 85 kvm koster nu 2.000.000 kr., hvilket er omkring 170.000 kr. mindre, end den kostede på toppen i 2006. Dengang var prisen 2.170.000 kr.

BRANCHENYT
Læs også