Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kvinder taber på kontant opsparing mens mænd vinder på aktier

Kvinder snyder sig selv for afkast i investeringer, fordi de i højere grad end mænd har kontant opsparing.

Mændene sidder tungt på de danske aktier. Her er kvinder inviteret inden for på Københavns Fondsbørs til ladies night.  Foto: Carsten Bundgaard Nasdaq vil have flere kvinder til at købe danske aktier. Her fra ladies night på fondsbørsen.  Foto: Carsten Bundgaard

Mænd investerer i aktier, mens kvinder sætter penge ind på en opsparingskonto.

Sådan et billede tegner sig, når man skal ridse de grove forskelle op imellem, hvordan mænd og kvinder forvalter deres privatøkonomi.

Ifølge en undersøgelse fra Nordea har 62 pct. af alle mænd investeringer, mens det blot er 48 pct. af alle kvinder. 

Når mænd investerer, foretrækker de aktier og investeringsforeninger, mens kvinderne i lidt mindre grad investerer i aktier men til gengæld er gladere for obligationer, end mænd er.

Mænd og kvinders investeringer
  • 62 pct. af alle mænd har investeringer
  • 48 pct. af kvinder har investeringer
  • Mænd foretrækker i højere grad aktier og investeringsforeninger
  • Kvinder vælger aktier og obligationer
  • 36 pct. af mændene har aktier mod kun 27 pct. af kvinderne
  • 12 pct. af mændende har investeringsbeviser mod kun 7 pct. af kvinderne.
  • Undersøgelsen er udført af analysebureauet InsightGroup for Nordea.

Kvinder har også en højere kontant opsparing end mænd, men det er næppe nogen fordel, advarer Nordeas forbrugerøkonom.

»Når kvinder ikke veksler deres opsparing til investering, snyder de sig selv for afkast. C20-indekset er steget mere end 20 pct. de seneste 12 måneder, og det potentiale går mange kvinder glip af,« siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Hun forklarer, at forskellen skyldes traditionelle kønsroller, som gør, at det ofte er manden, der har styr på, hvordan pengene skal forvaltes.

»Der er mange kønsroller i privatøkonomien. Det giver sig også udtryk i, at kvinderne har en meget mere forsigtig investeringsprofil,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Danske Bank genkender billedet af de forsigtige kvindelige investorer. Bankens undersøgelser har tegnet et lignende billede af forskellene.

Der er mange kønsroller i privatøkonomien. Det giver sig også udtryk i, at kvinderne har en meget mere forsigtig investeringsprofil.

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

»Kvinder er mindre interesserede og mindre aktive. De synes måske, at det er lidt kedeligt at forholde sig til sin opsparing og pension, og mange når aldrig rigtig til at tage stilling,« siger forbrugerøkonom Las Olsen fra Danske Bank.

Mænd ejer 67 pct. af den danske aktiebeholdning, mens kvinderne blot sidder på 33 pct., viser nylige tal fra Københavns Fondsbørs. Der afholdt man forleden en »ladies night« for at inspirere kvinder til at købe flere aktier.

Når mænd sidder så tungt på aktierne, skyldes det også, at de har flere penge, påpeger Danske Bank.

Kvinder er mindre interesserede og mindre aktive. De synes måske, at det er lidt kedeligt at forholde sig til sin opsparing og pension, og mange når aldrig rigtig til at tage stilling.

Las Olsen, forbrugerøkonom i Danske Bank.

»Mænd tjener flere penge end kvinder, og derfor er der også flere rige mænd, som har penge, der er relevante at investere,« siger Las Olsen.

Ann Lehmann Erichsen er enig i den betragtning.

»Kvinder tjener mindre end mænd og har derfor lidt mindre at spare op af og investere for. Men man kunne godt træffe de samme valg for de penge, som man nu engang har: investere dem i stedet for at lade dem stå og trække næsten ingenting i renter,« siger Ann Lehmann Erichsen.

BRANCHENYT
Læs også