Privatøkonomi

Sammenligning: Sådan sparer du tusindvis af kroner på din ulykkesforsikring

Der er ingen sammenhæng mellem pris og dækning på ulykkesforsikringer. Tjek din forsikring, så du ikke bliver fanget af dit forsikringsselskab.

For tre år siden kom den dengang næsten toårige Valdemar Knudsen slemt til skade på havetrampolinen, men slap med et brækket lårben og benene i stræk i 14 dage. Det groede lynhurtigt sammen, så hans mor, Trine H. Knudsen (t.h.) fik aldrig brug for at melde skaden til familiens ulykkesforsikring hos Lærerstandens Brandforsikring.

Du kan spare tusinder af kroner på din ulykkesforsikring uden at få en dårligere dækning.

Testen

Forbrugerrådet Tænk har testet pris og dækning for i alt 13 både større og mindre forsikringsselskaber, der udbyder ulykkesforsikringer til voksne og børn, svarende til over 80 pct. af markedet.

Pris og dækning er hentet fra sammenligningsportalen Forsikringsguiden.dk, fra selskabernes forsikringsbetingelser og medarbejdere i forsikringsselskaberne.

Du kan læse mere om testen her.

Det viser en stor test af ulykkesforsikringer, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget.

Konklusionen er, at man kan hente store besparelser ved at sammenligne priserne, og det behøver ikke at gå ud over dækningen, at man vælger den billigste. 

Den dyreste ulykkesforsikring uden samlerabat koster i gennemsnit 64 pct. mere end den billigste, og den dyre er ikke den, der dækker bedst, skriver medlemsbladet Tænk Penge.

Undersøgelsen bygger på regneeksempler, der viser, hvor meget syv forskellige husstande med forskellige job- og familiekombinationer kan spare, hvis de vælger det billigste forsikringsselskab.

Forskellen bliver generelt større jo ældre du bliver. Nogle forsikringsselskaber øger prisen, sætter erstatningen ned eller ophæver forsikringen helt, når kunderne bliver ældre, fordi ældre har større risiko for at koste selskaberne penge. I Forbrugerrådet Tænks test varierer aldersgrænsen fra selskab til selskab.

Det selskab, der kommer dårligst ud af testen, er Nykredit Forsikring, som har dårligst dækning, mest ringe kundetilfredshed og flest sager i Ankenævnet for Forsikring.

»Vi er naturligvis ikke tilfredse med vores placering i testen. Vi er allerede i proces med at se på vores ulykkesprodukt, og testen bekræfter, at der er behov for justeringer. Vi er dog sikre på, at vi inden for nærmeste fremtid kan tilbyde et stærkt produkt på både dækning og kvalitet til vores kunder,« siger Thomas Pirmo, direktør i privat-afdelingen i Nykredit Forsikring

Bedst i test

I den anden ende af skalaen er det Lærerstandens Brandforsikring og Alka, der begge får prædikatet "Bedst i test".

Ulykkesforsikringen fra Lærerstandens Brandforsikring udmærker sig ved at være den billigste blandt de 13 forsikringer i testen, og den er næstbedst, når man måler på kvaliteten - dækningen, kundetilfredsheden og antallet af helt eller delvist tabte klagesager i Ankenævnet for Forsikring i forhold til deres markedsandel.

Alka kommer ind på andenpladsen. Den er knap så billig, men har den allerbedste kvalitet.

»Der er ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet. Lærerstandens Brandforsikring er meget billig, men ligger alligevel i toppen, når man måler på dækning, kundetilfredshed og antal af klager i Ankenævnet for Forsikring. Alka er også blandt de billigste og klarer sig allerbedst i testen,« siger projektleder og testansvarlig Lars Baadsgaard, Forbrugerrådet Tænk.

For lidt konkurrence

Ifølge Lars Baadsgaard tyder de store prisforskelle på, at vi danskere ikke er opmærksomme på at vurdere forsikringsmarkedet og bruger for lidt tid på at undersøge alternative forsikringstilbud hos billigere og måske også bedre forsikringsselskaber.

Den samme konklusion er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for nylig kommet frem til. En undersøgelse fra maj viste, at de fleste forbrugere nemt kan spare penge eller få en bedre ydelse på deres bil- eller indboforsikring.

94 pct. af dem, der flyttede deres indboforsikring, fik en bedre pris eller ydelse, mens 97 pct. fik en bedre pris eller ydelse, når de flyttede deres bilforsikring til et andet selskab.

»Forbrugerne er ikke tilstrækkeligt mobile. De shopper ikke rundt efter de billigste og bedste ulykkesforsikringer. Det er det samme med indboforsikinrger. Forsikringsbetingelserne er svære at forstå, og for mange forbrugere kan det være svært at forstå den fulde konsekvens af betingelserne,« siger Lars Baadsgaard.

Underdirektør Hans Reymann-Carlsen fra Forsikring og Pension mener, at det er en lige lovlig rask konklusion kun at gå efter prisen.

»Man skal finde en ulykkesforsikring med en dækning, der passer til ens behov. Først derefter skal man kigge efter prisen,« siger han.

Du kan læse mere om testen her. Man skal være medlem af Forbrugerrådet Tænk for at kunne læse testen.

BRANCHENYT
Læs også