Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tilbud til ældre: Betal for a-kasse uden at få dagpenge

déen om et seniormedlemskab i a-kasserne kommer fra Dagpengekommissionen. Ifølge professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Rosholm, som har siddet med i kommissionen, er det tanken, at seniorerne skal tilskyndes til at blive på arbejdsmarkedet. Arkivfoto: Colourbox

Dagens tilbud: Bliv medlem af en a-kasse og få 0 kroner, hvis du bliver arbejdsløs. Det er fremtiden for landets folkepensionister, skriver Avisen.dk.

Dagpengeaftalen, som faldt på plads torsdag, blev nemlig langt fra det gennembrud for den ældre 
del af de danske lønmodtagere, som mange havde sat næsen op efter.

I dag bliver man automatisk udmeldt af a-kassen, når man når pensionsalderen. Men fremover skal pensionister tilbydes et særligt seniormedlemskab, som giver ret til hjælp til jobsøgning i a-kassen, men ingen dagpengeret.

Men hos Ældre Sagen ser man ikke ligefrem seniormedlemskabet som en håndsrækning til seniorerne. Tværtimod.

»Det her er ikke en håndsrækning. Det er en hån mod de mange seniorer, som gerne vil fortsætte på arbejdsmarkedet,« siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen til Avisen.dk.

Han spår ikke de nye seniormedlemskaber i a-kasserne nogen stor fremtid.

»Jeg er skuffet over, at man ikke har tænkt mere langsigtet. Hvis man kun kan få rådgivning, så tror jeg det er tæt på nul, som vil benytte sig af det. Jeg kan ikke se, hvad man får ud af det,« siger Bjarne Hastrup.

Idéen om et seniormedlemskab i a-kasserne kommer fra Dagpengekommissionen. Ifølge professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Rosholm, som har siddet med i kommissionen, er det tanken, at seniorerne skal tilskyndes til at blive på arbejdsmarkedet.

»Vi står i en situation, hvor vi om relativt få år kommer til at mangle arbejdskraft. Så hvis seniorerne gerne vil arbejde, så er det rimeligt, at de også kan blive i a-kassesystemet og få den hjælp og rådgivning, som andre ledige får.«

Men hvis man virkelig gerne vil beholde dem på arbejdsmarkedet, hvorfor så ikke give dem ret til dagpenge på samme vilkår, som hvis en 35-årig eller 55-årig mister jobbet?

»Det er simpelthen fordi, at det bliver dæleme dyrt. Hvis man åbner op for det, vil det betyde, at man i mindst et par år kan trække sig tilbage og få langt mere end folkepensionen. Man vil i hvert fald være godt dum, hvis man ikke gør det,« siger Michael Rosholm til Avisen.dk.

Dagpengekommissionens anbefalinger om et seniormedlemskab er blevet importeret direkte i den politiske aftale mellem Venstre-regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.
Men Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, vil ikke forholde sig direkte til kritikken fra Ældre Sagen.

»Det er ikke noget, vi fra politisk side har puttet ind i aftalen. Det er noget, vi har taget fra Dagpengekommissionen, så det må du spørge om i fagbevægelsen eller andre steder,« siger Bent Bøgsted til Avisen.dk.

Hos a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, kan direktør Verner Sand Kirk dog ikke genkende, at seniormedlemskab skulle være groet i a-kassenes have.

»Jeg kan jo ikke garantere, at der ikke er nogle derude, som skulle mene, at det er en god idé. Men det er ikke noget, vi som organisation har foreslået,« siger Verner Sand Kirk til Avisen.dk.

BRANCHENYT
Læs også