Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Grådige sælgere af lejligheder får prishug

Større prisfald på ejerlejligheder i løbet af 2015.

Der har været prisfest på lejlighedsmarkedet de senere år, men meget tyder på, at der er grænser for, hvor længe festen vil vare ved. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen

Der er grænser for grådigheden på ejerlejlighedsmarkedet. Sidste år fik de mest grådige sælgere af ejerlejligheder pæne prishug, viser nye tal, som Nordea Kredit har bearbejdet.

For mens sælgere af villaer kun måtte give et afslag på 3,7 mia. kr. i 2015 mod 4,5 mia. kr. året før, var udviklingen helt anderledes for ejerlejlighederne. I 2015 blev priserne samlet set sænket med 666 mio. kr. mod 643 mio. kr. i 2014.

»Det er ikke nogen stor stigning, men eftersom der har været færre lejligheder til salg i 2015 i forhold til i 2014, er der færre lejligheder at fordele prishugget ud over. På den enkelte lejlighed er prishugget derfor steget med et synligt beløb,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Hun har taget udgangspunkt i tal fra Boliga.dk. Tallene viser, at prisen for en gennemsnitlig lejlighed der har været til salg i hele 2015, er blevet sat ned med 95.000 kr. mod kun 83.000 kr. i 2014 og 80.000 kr. i 2013.

»Udviklingen er en smule besynderlig, eftersom det er på ejerlejlighedsmarkedet, at vi har set de største prisstigninger i 2015. Man kunne derfor forvente, at det også var på det marked, at der var mindst at forhandle om. Sådan er det dog ikke gået,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Tallene er udtryk for, at køberne har fået lidt mere magt, og at der er grænser for, hvor grådige sælgere af ejerlejligheder kan være. I løbet af 2015 steg renten, og selv om den stadig er rekordlav, har den stigende rente konsekvenser for, hvor mange penge boligkøbere kan låne. Det tal er faldet i løbet af året.

»Mange lejlighedsejere har troet, at træerne ville vokse ind i himlen. Enten fordi de selv har troet på, at deres lejlighed var mere værd, end den pris køberne var villige til at give, eller fordi konkurrencen mellem ejendomsmæglerne har været så hård, at mæglerne har set sig nødsaget til at komme med et urealistisk bud, blot for at få lejligheden på hylderne.«

Udviklingen er glædelig, mener Lise Nytoft Bergmann. Det er positivt for parcelhusmarkedet, at afstanden mellem købere og sælgere er blevet mindre. Omvendt er det positivt, at sælgere af lejligheder må sænke priserne efter flere år med hektiske prisstigninger.

BRANCHENYT
Læs også